Zaterdag is er nog een voorstelling in Studio Concordia.
Zaterdag is er nog een voorstelling in Studio Concordia. Foto: Bob Awick

Gooische Toneelgroep speelt 'Duivels Dilemma'

BUSSUM - Twee optredens staan er dit jaar op het programma van de Gooische Toneelgroep, een groep van tien jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Afgelopen zaterdag was het eerste optreden.

In het Bussumse theater Concordia speelden ze de voorstelling 'Duivels Dilemma'. Het gaat over een Berlijns toneelgezelschap dat in 1933 in de greep komt van de nazistische cultuur door onder meer een doortrapte cultuurminister die wil dat het Derde Rijk positief naar voren komt. Volgens de acteurs wordt hiermee de zuiverheid van kunst flink op de proef gesteld.

Het bestaande verhaal is bewerkt door de spelers zelf en geregisseerd door Maja van der Esch. Er zit zo'n jaar bedenken, vormgeven, oefenen en bijschaven in. Het is een levendig stuk geworden met een moderne twist en verschillende bij elkaar passende videoprojecties.

'Het ging goed'
De groep toneelspelers is voortgekomen uit de musicalafdeling van de Gooische Muziekschool en vormt al jaren een hechte groep. Coen Schimmel, directeur van de muziekschool, is flink trots op wat er gepresteerd is. "Het is best wel lastig om een groep jongvolwassenen bij elkaar te houden, laat staan uit te breiden." Nieuwe aanwas is dus meer dan welkom. Het is overigens de enige toneelgroep binnen de theaterafdeling. Van een buitenbeentje binnen de muziekschool wil hij niet spreken. "We zijn blij dat we dit ook in huis hebben", is zijn reactie.

Iris Baarslag is een van de spelers. Deze 24-jarige pabo-studente draait nu vijf jaar mee in de groep. Ze vertelt enthousiast over het geslaagde optreden van zaterdag voor een bijna uitverkochte zaal. "Het was spannend, er kan namelijk altijd van alles misgaan, maar het ging goed." Geen vergeten tekst of scènes die werden omgedraaid. Iris speelde de rol van Nicole, een actrice die in eerste instantie flink ingaat tegen de invloed van het naziregime. Ze vertrekt naar het buitenland, keert met hangende pootjes terug en betuigt dan zelfs haar steun aan het heersende regime. Een uitdagende rol voor haar. "Omdat hij haaks staat op wie ik ben en ook omdat het stuk een lange periode beslaat. Van 1932 tot 1945." De keuze voor Concordia als locatie lag volgens Coen Schimmel redelijk voor de hand. De Gooische Muziekschool geeft al zo'n vier jaar les aan de kinderen die daar naar de opvang gaan. Volgens Schimmel is er de laatste jaren flink wat aan het pand en de zaal verbouwd en is het heel geschikt voor optredens zoals die van de Gooische Toneelgroep.
Wie het tweede optreden wil bijwonen kan kaarten bestellen via info@degooischemuziekschool.nl.