Veel belangstelling al tijdens de officiële opening.
Veel belangstelling al tijdens de officiële opening. Foto: Yvette de Vries

'We zijn meer dan een hospice alleen, we bieden ook respijtzorg'

NAARDEN - "Alleen maar enthousiaste reacties", vertelt Marina Bol, mede-initiatiefneemster en eigenaar van het C'est La Vie-Huis in Naarden. Afgelopen zaterdag was de opening van dit bijnathuishuis voor ongeneeslijk zieken."

door Yvette de Vries

Ze hadden wel veel aanloop verwacht, Marina en haar zakelijk partner Margot de Bekker, maar het bezoekersaantal van rond de 700 was ook voor hen overweldigend. Het was een eerste kennismaking voor geïnteresseerden. Een dag daarvoor hadden familie, vrienden en relaties al een rondleiding gekregen in het verbouwde pand aan de Rijksweg in Naarden. Wethouder Marleen Sanderse verrichtte in de middag de officiële opening.

Inmiddels hebben ze ook de eerste twee gasten mogen ontvangen. Afgelopen maandag werd iemand vanuit het Naarderheim overgebracht en gisteren kwam de tweede gast via Tergooi. Marina: "Een huis als het C'est La Vie-Huis was er in de gemeente nog niet. Mensen moesten uitwijken naar Hilversum of andere plaatsen. Nu is er dus een plek in de eigen gemeente waar mensen hun laatste weken in een fijne sfeer kunnen doorbrengen." Marina laat ondertussen zien hoe de verschillende gastenkamers waar de ongeneeslijk zieke mensen verblijven, het zijn er in totaal acht, eruitzien. Ze zijn nog het best te omschrijven als een 'gewone huiskamer', met als extra een comfortabel bed. "Mensen moeten zich welkom voelen. Daarom zorgen we niet alleen voor een fijne sfeer en omgeving, maar proberen we ook zo veel mogelijk dingen samen met onze gasten te doen die voor hen nog de moeite waard zijn. Een wandeling door de Vesting bijvoorbeeld, maar ook een gezamenlijk etentje met de hele familie." 'Rust, warmte en geen zorgen' is het credo. De komende weken staan voor het team van vrijwilligers en verpleegkundigen in het teken van opstarten. Met een maximum van vier gasten voor de eerste paar weken kunnen ze goed proefdraaien en kijken waar de verbeterpunten zitten.

24 uurszorg
De zorg wordt verleend door Buurtzorg en bestaat uit een team van 10 vaste verpleegkundigen en een nachtploeg. Daar omheen is er nog een schil van 60 vrijwilligers. Die zijn in de afgelopen periode allemaal opgeleid. Als het allemaal loopt zoals Marina en Margot verwachten zal het team van vrijwilligers nog groter worden. "Ik verwacht dat we in de toekomst richting de 100 zullen gaan", aldus Marina. Met een maximum van acht kamers is er bewust gekozen voor kleinschaligheid, juist om de huiselijke sfeer en de persoonlijke aandacht te borgen. "We zijn meer dan een hospice. We bieden bijvoorbeeld ook respijtzorg waarmee we mantelzorgers gedurende een periode kunnen ontlasten." Degene die zorg nodig heeft verblijft dan een tijdje in het C'est La Vie-Huis. "We nemen onze gasten en hun mantelzorgers ook veel uit handen." Als voorbeeld noemt Marina het indienen van zorgdeclaraties. Dat verloopt via Buurtzorg.

Flinke verbouwing
In het C'est La Vie-Huis was eerder jarenlang een notariskantoor gevestigd. Er moest dus flink intern verbouwd worden om het kantoorpand om te turnen tot een gezellig en warm thuis en ook buiten is een zitje gecreëerd. Begin september begonnen ze met de verbouwing en zaken als een rieten plafond moesten worden verwijderd. Maar alle moeite is niet voor niets geweest volgens de dames. "We zijn blij dat het klaar is en zijn ook heel blij met het resultaat. Het is zo veel mooier dan gedacht en gehoopt."

'Mensen moesten eerst uitwijken naar bijvoorbeeld Hilversum'