De kapotte klok hangt aan de kant van Naarden.
De kapotte klok hangt aan de kant van Naarden. Foto: Jaap van Hassel

Vandalen slopen niet alleen ramen, ook de stationsklok

BUSSUM - Behalve de vijf grote glas-in-lood-ramen hebben vandalen afgelopen week eveneens de monumentale klok van station Naarden-Bussum gesloopt. Dat laat ProRail weten.

De vernielde klok werd opgemerkt toen medewerkers van de spoorbeheerder de afgelopen week de kapotte ramen bekeken. "We kunnen nu wel concluderen dat het het werk van vandalen was", vertelt een woordvoerder. "We hadden nog het vermoeden dat de ramen kapot hadden kunnen gaan door de storm van afgelopen week, maar we weten nu helaas beter."

Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar het voorval, maar of de daders opgespoord kunnen worden is maar de vraag. "We hebben helaas geen camerabeelden van het voorval. We hebben nu aangifte gedaan van de vernieling. We hopen dat er mensen zijn die wat gezien hebben en zich melden bij de politie."

Cultuurbarbaren
Chris Leenders van de Historische Kring Bussum en kenner van het station spreekt van cultuurbarbaren. "Het is echt een uniek stuk, ontworpen in kubistische expressionistische stijl. Alles is vierkant, behalve de klok. Het is het enige ronde object in het stationsgebouw."

"De klok is speciaal ontworpen door ir. Schelling en was eigenlijk bedoeld voor het station in Sittard. Omdat Bussum eerder klaar was, namelijk in 1926, zijn de twee klokken hier geplaatst. Eén aan de kant van de Vlietlaan voor de mensen uit Bussum en één aan de kant waar nu de fietsenstalling is voor de mensen uit Naarden." Het Prins Hendrikkwartier was er nog niet, dus daarom hangt er bij de hoofdingang ook geen klok. Leenders zegt dat de waarde van de klok niet in geld uit te drukken is. "Er zijn maar heel weinig van deze art-decoklokken."