Marc Mistou eerder in actie tegen Hilversum.
Marc Mistou eerder in actie tegen Hilversum. Foto: Dennis van de Sande

Marc Mistou blijft nuchter en geniet gewoon van zijn sport

NAARDEN - Net 18 jaar oud is hij, Marc Mistou en daarmee de jongste speler in het Heren 1-team van de Naardense Rugby Club 't Gooi. Afgelopen vrijdag stond een oefenwedstrijd voor de EK op het programma. Marc was uit voorzorg vanwege een lichte blessure niet opgesteld.

Volgens een woordvoerder van de club is hij 'the rising star' in het Heren 1-team. Marc vindt dat natuurlijk wel leuk om te horen, maar hij blijft er nuchter onder. Hij wil gewoon goed rugbyen. Net als toen hij geselecteerd werd voor deelname aan het EK in Portugal vorig jaar. Toen kwam hij voor Nederland uit in Oranje U18. Onder zijn aanvoerderschap behaalde ze een mooie tweede plek. De kans dat hij ook dit jaar, nu met Oranje U20, mee mag naar de EK is groot.

Leiderschap
Marc staat bekend om zijn leiderschapskwaliteiten en zijn spelinzicht. Die heeft hij ook nodig voor zijn positie in het veld. Als soort van spelverdeler, fly-half in rugbytermen, moet hij zijn team tijdens het spel aansturen.

"Ik vond het wel lastig in het begin. Ik moest echt mijn plek zoeken. Mijn teamgenoten van Heren 1 hebben toch meer ervaring." Die stap van aanvoerder naar jongste speler in het veld voelde dan ook wat raar voor hem. Maar inmiddels heeft hij de eerste helft van de competitie achter de rug en sinds de start van de tweede helft is het team nog ongeslagen. Dat ze gaan voor een van de hoogste plaatsen in de ereklasse mag geen verrassing zijn. Marc schat hun kansen ook wel hoog in. "We staan nu tweede of derde en hebben nog wat wedstrijden in te halen. We gaan voor een plek in de finale en als je daar in staat dan wil je natuurlijk winnen." Daar hebben ze nog wel even de tijd voor: de finale is rond half mei.

Zo'n 2 à 3 uur voor aanvang
Terug naar de oefenwedstrijd van vorige week. Zoals altijd start hij zo'n twee à drie uur voor de wedstrijd met zijn voorbereiding. Die korte aanloop heeft hij nodig naar eigen zeggen. "Anders ga ik veel te veel stressen en het is belangrijk om rustig te blijven."

In de uren daarvoor is hij ook vaak nog met school bezig. Als eerstejaars student bouwkunde aan de TU Delft heeft hij die tijd ook hard nodig. "Ik begin vaak met het opschrijven van mijn doelen in de wedstrijd. Dan ga ik erheen, omkleden en dan doen we het laatste deel van de voorbereiding gezamenlijk als team." En dan gaat het los. De harde strijd. "Het is inderdaad een harde strijd," beaamt Marc, "maar wel sportief. Het is competitief en je moet fysiek en mentaal fit zijn." Juist omdat het zo'n fysieke contactsport is moet je je hoofd koel houden. Je moet blijven nadenken. Dat is voor Marc ook het mooie aan rugby. "Het is het totaalplaatje van de sport. Het respect voor elkaar en de tegenstander, de waardigheid."

Sinds de tweede helft is het Heren 1-team
nog ongeslagen

Ambities
Als je naar zijn ambities ten aanzien van het rugby vraagt reageert hij in eerste instantie terughoudend. "Dat is lastig, je weet nooit wat er op je pad komt." En dan heeft hij natuurlijk ook nog zijn studie. Vorig jaar zomer verhuisden twee van zijn teamgenoten naar een club in Frankrijk. "Dat zou ik ook wel willen. En als dat moment komt dan ga je ook serieus nadenken over die keuze, ook ten aanzien van school."

De TU Delf geeft Marc wel de ruimte om zijn studie te combineren met zijn sportieve ambities. Dat moet ook wel, want hij staat vijf keer in de week op het veld. Vier keer in de week traint hij, waarvan drie keer in Amsterdam. Op zaterdag volgen dan de wedstrijden. Een pittige combi, maar volgens Marc gaat het goed.