Fabian schreef zijn verhalen helemaal zelf.
Fabian schreef zijn verhalen helemaal zelf. Foto: Bob Awick

10-jarige Fabian beleeft schrijvers-debuut met twee korte verhalen

door Yvette de Vries

BUSSUM - Met twee pagina's in het onlangs verschenen boek 'Het KLEINTJE Schoolalfabet' heeft de 10-jarige Fabian uit Bussum zijn schrijfdebuut gemaakt.

Trots legt hij het boek op tafel. "Ik heb er nog maar één, de rest heb ik weggegeven aan familie en ik heb er nog één voor mijn juf. Zelfs mijn moeder heeft geen exemplaar", bekent hij. Dit exemplaar kon hij in ieder geval afgelopen maandag op school laten zien. Voor veel van zijn klasgenootjes zal het een grote verrassing zijn geweest dat ze een auteur in de klas hebben. Op school waren eigenlijk alleen zijn leraren op de hoogte. "Ik dacht ik houd het geheim, als het boek er dan is kan ik er een verhaal over vertellen", klinkt het nuchter uit de mond van de leerling van de Gooilandschool.

Geen schrijver, maar dj
Ongeveer een half jaar geleden begon het avontuur voor Fabian en nog 60 andere jonge kids uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Fabian koos zijn twee letters uit het alfabet - de F en de L - en schreef daar een verhaaltje over. Hij had ook al meteen een idee waarover hij zou schrijven: Feest en Lol trappen. Terwijl hij verder praat zoekt hij de pagina's op waar zijn verhaaltjes staan. Behalve twee verhalen mochten de jonge auteurs ook een vraag stellen aan hun favoriete BN'er. Fabian, die een toekomst als beroemde dj wel ziet zitten, koos voor M
artin Garrix, die vorig jaar werd verkozen tot beste dj ter wereld.

Helemaal op eigen kracht
Ondanks dat Fabian geen ambities heeft om later schrijver te worden vond hij het wel heel erg leuk om mee te mogen doen. "Omdat ik over iets mocht schrijven dat ik leuk vond om te doen, heb ik meegedaan." Aangezien hij al een idee had waarover hij wilde schrijven, ging hij ook meteen aan de slag. Een paar keer had hij last van een writer's block. Dan schakelde hij even zijn moeder in, maar eigenlijk kon hij altijd wel op eigen kracht weer verder. Fabian heeft het boek nu een paar dagen in huis en een aantal verhalen van andere kinderen heeft hij al gelezen. Een van de verhalen die hij in ieder geval leuk vond om te lezen was een verhaal over juffen en meesters. Verder leest hij vooral spannende boeken en grappige boeken, zoals de serie 'Het leven van een loser'. Een van zijn favoriete schrijvers is bovendien Jacques Vriens. Die schreef het boek 'Achtste-groepers huilen niet'. Behalve alle verhalen van de jonge auteurs staat in zo'n 20 hoofdstukken ook een vraag aan een BN'er. Zoals Mirjam Oldenhave (schreef o.a. Mees Kees), Paul van Loon, Maurits Groen (de duurzaamste man van Nederland), Margritte Kalverboer (de kinderombudsvrouw) en Naomi van As, wereld- en olympisch kampioene hockey.

Een feestje
De uitgever, Richard van der Lee, vond het echt een feestje om met de jonge kinderen samen te werken. "Ze zijn heel puur, dat zie je aan de teksten. Het was heel bijzonder om te doen." Dat zijn eigen drie dochters hebben meegeschreven was ook wel bijzonder. Sterker nog, het idee om een boek met kinderen te schrijven ontstond omdat zij graag een keer wilden meeschrijven aan een van zijn boeken.
In totaal bestaat 'Het KLEINTJE Schoolalfabet' uit 26 hoofdstukken, met alle letters van het alfabet als kapstok.

Het idool van Fabian is de wereldberoemde dj Martin Garrix

Er komen onderwerpen als wereldoriëntatie, vrienden, dyslexie en pesten aan bod. De 60 kinderen hebben allemaal een bijdrage geleverd door de tekst te schrijven of door een tekening te maken.