Interieur Vredekerk met preekstoel, kerkzaal en Flentrop-orgel in de periode 1949-1961.
Interieur Vredekerk met preekstoel, kerkzaal en Flentrop-orgel in de periode 1949-1961. Foto:

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Musicus Piet Kiel

Hij is een wat vergeten grootheid in het Bussumse muziekleven: de organist en koordirigent Piet Kiel. Geboren in 1910 en in 1971 op 61-jarige leeftijd in het Majellaziekenhuis overleden. Piet was afkomstig uit een Amsterdams arbeidersgezin. Hij zette alles op alles om zijn leven aan de muziek te kunnen wijden.

Piet had in Bussum al enkele jaren de leiding over het door hem in 1938 opgerichte Hervormd Kerkkoor, en het kinderkoor voordat hij zich hier, in 1947, definitief vestigde. Hij woonde met zijn gezin van zes kinderen aan de Godelindestraat. In 1948/1949 werd in de Vredekerk aan de Huizerweg een drieklaviers Flentrop-orgel gebouwd. Piet had daar sterk voor geijverd, zoals hij later ook adviseerde bij de bouw van het Pels-orgel in de Verlosserkerk. Het Flentrop-orgel verhuisde na de sluiting van de Vredekerk aan het einde van de vorige eeuw naar de Wilhelminakerk.

Piet werkte veel samen met organist Meindert Boekel, maakte buitenlandse tournees en was op de radio te horen. Beroemde collega-organisten als Marie Claire Alain en Jeanne Demessieux wist hij voor concerten naar Bussum te halen. Hij heeft meegewerkt aan diverse grammofoonplaten, componeerde ook, en maakte bewerkingen van gewijde muziek voor orgel en koor. Veel bladmuziek van zijn hand is nog steeds te koop. Hij gaf ook pianolessen. Aan het eind van zijn leven was hij nog enige tijd muziekleraar aan de Brandsma-Mulo aan de Huizerweg. Piet Kiel was toen al vele jaren bekend onder de naam Piet Kiel sr. Zijn zoon Piet jr. was namelijk ook met veel succes de muziek in gegaan, en ze hebben op diverse manieren samengewerkt.

De uitvaartdienst in 1971 was in de Vredekerk, waar hij zoveel jaren met grote liefde 'zijn' Flentrop-orgel had bespeeld.

Jan Schippers

Bron: o.a. Digibron. Met dank aan zoon Ben Kiel.

De Vredekerk omstreeks 1950.
Piet Kiel Sr. omstreeks 1960.
Afbeelding