De jaren '80 herleven.
De jaren '80 herleven. Foto's: Bob Awick

Voor even Narren
en Narrinnen

NAARDEN – Muziek, bier, snoep en veel vrolijkheid afgelopen zaterdag tijdens de 49ste editie van de carnavalsoptocht van CV De Vestingnarren.

Door de kou en voorspelde regen stond er wat minder publiek dan voorgaande jaren langs de route, maar het carnaval leeft nog volop in Naarden. Zo'n veertig wagens en loopgroepen deden mee met de stoet. Er was muziek, confetti vloog door de lucht, net zoals de zakjes vol snoep en het bier, en overigens ook de wijn, vloeide in de vroege middag al rijkelijk.
Naast een paar nieuwkomers deden vooral de notoire optochtdeelnemers mee. Zoals CV de Schuimlikkers uit Ankeveen, LinC, de carnavalswagen van de Koperen Torren, de loopgroep van A.A. (Altijd Anders) en uiteraard De Vestingnarren zelf. Ook deden zoals vanouds het Naardense muziekkorps Nardinc en het Larense muziekkorps MCC Laren mee.

Tien bekers
Er waren flink wat prijzen te verdelen. In totaal werden er tien bekers uitgedeeld, inclusief de wisselbeker voor de eerste prijs. De familie Kruijswijk wist met hun kunstige 'doorbraakboot' indruk te maken op de jury en sleepte een prijs in de wacht. Bovendien hadden ze als een van de weinige optochtdeelnemers een link gemaakt met de actualiteit: de plannen voor de vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer. Het leek erop alsof deze club niet kon wachten om de trossen los te gooien.
De optocht vertrok vanaf de Amsterdamsestraatweg en wonderwel, alsof het zo gearrangeerd was, werd het rond 13.00 uur droog. Zo'n beetje 11 minuten voordat het kanonschot als startsein te horen was, stopte het met regenen.
Langzaam, met een tussenstop op de Keverdijk waar de prijzen voor onder andere de tofste, meest carnavaleske en leukste nieuwkomer uit werden gereikt, ging de optocht van start. De jury met daarin journalist Yvette de Vries (NaarderNieuws) en Vestingnarren Lex en Karin Michelson hadden in zeer korte tijd zes prijzen uit te reiken en drie nominaties te verdelen voor de hoofdprijs. Het kiezen bleek 'waanzinnig lastig' te zijn. "Iedereen had zo zijn best gedaan, het was heel lastig om te kiezen. Toch staken een paar deelnemers er net wat bovenuit en gingen zij er met de prijzen vandoor."

Door de Vesting
Zo'n anderhalf uur later was de hele optocht goed en wel in de Vesting aanbeland. Vanaf de Oude Tol via Café Demmers en tot het stadhuis stond het flink vol met mensen. Voor de deur van het Wapen van Naarden werd volop bier geschonken en gedronken en werd door de fanfare een vrolijke noot gespeeld. Veel toeschouwers waren verkleed; van een Spaanse stierenvechter tot Pokémon en van een clownspak tot een dame in een tijgerpakje. Er kon volop gekeken en gekeurd worden in afwachting van de wagens.

En toen de optocht eindelijk langs trok namen ze ook even lekker de tijd om te laten zien hoe mooi ze eruit zagen. Iedereen uitgedost, het snoep vloog in het rond, de muziek op tien, dansen op straat; het werd ouderwets gezellig. De stoet was lang, met de prinsen op de wagen van The Voice of Holland zo'n beetje aan de leiding. Maar ook enkelingen vielen op zoals de man in dameskleding met een stofzuiger die zo uit de videoclip van Queen 'I want to break free' leek weg gelopen te zijn of de dames die verkleed waren als de poppen van de carnaval-attractie uit de Efteling.
Even verderop in het stadhuis wachtte het officiële gedeelte: het overhandigen van de sleutel van Naarden en Bussum door de burgemeester aan de prinsen van respectievelijk C.V. De Vestingnarren en C.V. De Erwtenschieters. Burgemeester Han ter Heegde aarzelde wat, want zoals hij het zelf omschreef: "Ik geef niet zo makkelijk de macht uit handen, maar heb wel het volste vertrouwen dat het gezag over stad en dorp op dinsdagnacht exact om 0.00 uur weer in mijn handen komt."

Prijzenregen
Tot slot werden op het stadhuis de drie prijswinnaars bekendgemaakt. De derde prijs was voor de uitgedoste mannen en vrouwen van de Groep Amsterdamsestraatweg. Dit in paars gestoken gospelkoor haalde alles van stal om indruk te maken op de jury en de omstanders. Ze zorgden voor een echt feestje op de praalwagen; die schudde dan ook alle kanten op en onder de luide klanken van Sister Act werd er volop geplaybackt. Achterop de kar zegende een 'priester' tal met behulp van een toiletborstel het publiek langs de kant. Of dit met water of bier gebeurde is nog de vraag. De tweede prijs werd onder luid gejuich in ontvangst genomen door de familie Eijpe - Mulder, met een wagen met daarop een levensgrote ouderwetse grammofoon. De jury sprak haar bewondering uit voor het vele werk dat er in de praalwagen was gestoken. De eerste plek was voor A.A. Zij waren met hun uitdossing van menselijke drankorgels heel creatief en spitsvondig omgegaan met het thema van dit jaar 'Daar zit muziek in'.

Kinderen op de praalwagens.
De Prins in The Voice.
Roze zangers gespot.
De menselijke drankorgels pakten de eerste prijs.
Met de burgemeester op het bordes.