Nog twee weken tot de Tweede Kamerverkiezingen.
Nog twee weken tot de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Sjoerd Stoop

Vooral lijstduwers en één kanshebber op de lijsten

GOOISE MEREN - Nog twee weken en dan kunnen we allemaal weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Verdeeld over zeven politieke partijen staan elf politici uit Gooise Meren op de lijst.

Slechts één kandidaat is terug te vinden in de top 10. Het gaat om Muiderberger Rob Rooken op plaats 6 voor Forum voor Democratie. Hij denkt dat deze nieuwe partij van Thierry Baudet minimaal zes zetels gaat halen. Dat zou betekenen dat Rooken in de Kamer komt. Best verrassend voor iemand die nooit de ambitie heeft gehad om politicus te worden.

"Ik kon het niet meer aanzien hoe het er nu aan toegaat in de politiek. Het partijbelang krijgt altijd voorkeur boven het landsbelang. Het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum, waarbij meer dan 60% van de kiezers tegen was, is voor mij de druppel geweest. Het lijkt er ook op dat veel kiezers klaar zijn met beroepspolitici. FvD heeft een lijst met allemaal hele verschillende, gedreven kandidaten die allemaal geen politieke carrière voor ogen hadden. Ik ben trots dat ik daar tussen sta."

Voor FvD staan ook Bussumer Godert van Assen (plaats 14) en Saskia Koning uit Muiderberg (plaats 25) op de lijst. Van Assen: "Belangrijk is dat het FvD in de Kamer komt. Daarvoor help ik mee de campagne organiseren. Als je op het FvD stemt kies je voor vernieuwing, waar Nederland behoefte aan heeft om op vele fronten krachtig de volgende decennia in te gaan." Saskia Koning doet mee omdat ze zich wil inzetten voor een 'democratisch, betaalbaarder en leuker Nederland'. Ze is enorm trots dat ze op de lijst staat. "Ik ben coördinator voor het Gooi en het is fantastisch om te zien dat zo veel mensen actief willen bijdragen. De komende twee weken zijn we overal te zien en gaan we actief in gesprek met de (zwevende) kiezer."

Raadsleden
Diverse raadsleden uit Gooise Meren staan ook op de kandidatenlijsten. Bussumer Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderen Partij staat op plek 17 voor Lokaal in de Kamer. "Ik steun het initiatief, maar ik heb geen ambities om in de Kamer te gaan zitten. Lokaal in de Kamer volgt geen partijprogramma, maar een hele andere route om de agenda te kunnen bepalen - namelijk van onderaf."

Namens 50PLUS staan de Bussumse raadsleden Arno Haije op plek 29, Andreas van der Schaaf op nummer 37 en Barend Berg (Naarden) op de 38ste plaats. Wethouder Marleen Sanderse uit Naarden doet mee namens het CDA en staat op 48. Zij gaf al eerder aan alleen lijstduwer te willen zijn.

Diverse zittende raadsleden hebben zich verkiesbaar gesteld

PvdA'er Lars Voskuil uit Naarden is terug te vinden als 79ste op de lijst. "Het biljet gaat tot 80 personen dus ik sta er nog net op", grapt hij. "Natuurlijk ga ik campagne voeren, maar een zetel in de Tweede Kamer zit er niet in voor mij. De PvdA wil dat ook niet omdat ik ook al gemeenteraadslid én Statenlid voor de provincie Noord-Holland ben."

Olaf Stuger uit Bussum is terug te vinden op de kandidatenlijst van de PVV op plek 49. Hij zat eerder in de Kamer voor de LPF, maar gaat nu 'de strijd aan tegen de Brusselse ambtelijke molen' als PVV-Europarlementariër.

Namens de VVD komt Bussumer Jacco Heemskerk op plaats 52 te staan. Hij is ruim 20 jaar lid voor de VVD en schreef onder andere het verkiezingsprogramma voor de liberalen in Gooise Meren. Als bankier weet hij hoe het is wanneer er gedacht wordt vanuit spreadsheets en dat vindt hij een enorm kwalijke zaak. "Ik moest vroeger reorganisaties begeleiden. Pas toen ik in de OR zat werd mij duidelijk hoe dit ingrijpt op de samenleving. Ik ben voor zelf nadenken en het geven van ruimte aan passie en talenten. De eerste 50 VVD-kandidaten zijn voornamelijk zittende Kamerleden. Ik sta op plek 52 en ben zeker beschikbaar voor een zetel."