Afbeelding
Foto:

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Van Bussum

In de Verenigde Staten houden ongelooflijk veel mensen zich bezig naar het onderzoek naar hun herkomst. Via allerlei websites is te volgen hoe er gegraven wordt naar de wortels van de 'stam'. Via forums worden doodlopende paden ontsloten en worden stambomen aan elkaar gekoppeld. Regelmatig worden op deze forums vragen gesteld door en over de familie Van Bussum. Met name in de staat New Jersey en specifiek in het district Bergen County wonen al vele generaties lang leden van deze familie. De gestelde vragen zijn ook interessant als onderdeel van de geschiedenis van Bussum.

De emigratie vanuit het armelijke Gooi naar de Amerikaanse oostkust gedurende de negentiende eeuw is goed te begrijpen. Meer intrigeert de hele vroege vestiging van Nederlanders met de familienaam Van Bussum in de Nieuwe Wereld. Al in de zeventiende eeuw maakten "Van Bussums" per zeilschip de grote oversteek en vestigden zich in Nieuw Amsterdam/New York en in het gebied langs de rivier de Hudson (ten noorden daarvan). Het is moeilijk voorstelbaar hoe dit avontuur vanuit een gehucht onder de rook van Naarden moet zijn geweest.

De oudste goed gedocumenteerde vermelding is die van ene Lysbeth Arentsd. "van Bussum" die in 1696 op 78-jarige leeftijd in Kingston overlijdt. Haar nazaten zijn er tot nu niet in geslaagd om haar roots tot het dorpje Bussum te herleiden.

Wel ver tot de wortels doorgedrongen zijn de nakomelingen van het echtpaar Philip van Bussum en Elizabeth Post, dat in 1768 in het plaatsje Acquackanonk (midden in indianengebied!) trouwt. De familie Post behoort tot de alleroudste Bussumse families en hun stamboom is nauwkeurig in kaart gebracht. De koppeling tussen de Amerikaanse en de Nederlandse takken is inmiddels via de genealogische websites gemaakt. Maar ook hier bestaat nog steeds een missing link tussen die ene Elizabeth Post en haar Philip en de vijfhonderd inwoners van het achttiende-eeuwse Bussum.

Er is veel te lezen over deze Amerikaanse "Bussumers" op het internet. Bussumers die grond kopen van indianen. Bussumers als slavenhouders. Zie My Heritage en Ancestry.com.

Hans Jonker

Afbeelding
Afbeelding