Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Gemeente en bibliotheek in gesprek over bezuinigingen

GOOISE MEREN - De bezuinigen op de bibliotheek gaan door. Hoe die precies ingevuld gaan worden daar spraken de bibliotheek en de wethouder, Miriam van Meerten onlangs over.

Wat er precies is besproken blijft voorlopig nog onbekend. De woordvoerder van de gemeente laat in een korte reactie weten dat er inderdaad overleg plaats vindt tussen de gemeente en de bibliotheek over de bezuinigingen en dat die nog gaande zijn. "Het overleg tussen de gemeente en de bibliotheek is nog niet afgerond." Beide partijen hebben volgens de gemeente afgesproken om op dit moment nog niet naar buiten te treden.

Eerder contact
Eerder, in oktober vorig jaar, heeft er ook al een gesprek tussen de bieb en wethouder Miriam van Meerten plaatsgevonden. Toen werd afgesproken dat de bibliotheek hulp zou krijgen van gemeenteambtenaren. Samen konden ze dan kijken naar de invulling van de bezuinigingsmaatregel. Die gesprekken die nu gaande zijn, zijn dus een vervolg op het eerdere contact.

In 2016 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met een bezuiniging van in totaal 250.000 euro op de Bibliotheek Gooi en meer. Die moet in 2018 gerealiseerd zijn. De bibliotheek kreeg eerder al uitstel voor het deel van de bezuinigingen dat eigenlijk al in 2017 gehaald zou moeten worden. Het gaat daarbij om een bedrag van 74.000 euro.

Bieb in vier kernen
De PvdA startte in december 2016 een handtekeningenactie om de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in de gemeente terug te draaien. Omdat deze volgens de oppositiepartij onherroepelijk zou leiden tot sluiting van een of meerdere vestigingen. Na diverse acties staat de teller online op 601 handtekeningen. Volgens de PvdA waren er eind januari al duizenden steunbetuigingen binnen. In december stelde afdelingsvoorzitter Tony van Waveren al dat enige haast geboden is, de bezuinigingen gelden immers voor 2018. Volgens hem moeten er in juni van dit jaar al voorstellen zijn die duidelijk maken hoe de bezuinigingen gerealiseerd moeten worden.

Coalitiepartij D66 reageerde onlangs op het initiatief van de PvdA. De partij is van mening dat de actie voorbarig is en onnodig onrust veroorzaakt bij inwoners. Ze vinden dat er in elk van de vier kernen een bibliotheek moet blijven. Dat zou volgens hen ook zo in het coalitieakkoord staan.