Van Alles Wat geeft een hint over hun deelname aan de optocht weg.
Van Alles Wat geeft een hint over hun deelname aan de optocht weg.

Broeien, het opwarmertje voor de carnavalsoptocht van zaterdag

NAARDEN - De tijd dat de deelnemers aan de carnavalsoptocht smoezen moesten verzinnen om achter de plannen van de 'concurrenten' te komen is al lang verstreken. Maar of het alternatief 'het broeien' nu zo veel soelaas biedt, is nog maar de vraag.

Afgelopen zaterdag, een week voor de optocht, was het zover. Een groot aantal deelnemers had zich in De Kapschuur in de Vesting verzameld om elkaar eens lekker bij de neus te nemen. Want onthullen hoe je wagen waarmee je met de optocht meedoet, eruitziet, dat gaat ze toch te ver.

Het broeien is zo'n dertig jaar geleden ontstaan en wordt inmiddels echt gezien als 'het opwarmertje' voor carnaval. Compleet met boerenkapel, bier en de hele hofhouding van Prins Ravel LI van C.V. De Vestingnarren. Een van de organisatoren van het broeien, Wilma, weet nog wel wat de meest gebruikte smoezen waren: het kopje suiker lenen of een ernstig tekort aan materiaal, waarbij het opvallend vaak om spijkers ging.

Instrumenten als hint
Een van de deelnemers is het clubje VAW (van alles wat). Dit gezelschap heeft nog het meest weg van een familie, met zo'n 12 man én vrouw sterk. Marjon van de Grint: "We zijn echt een familie van karrenbouwers en doen al jaren mee met de optocht." Opvallend genoeg staan de heren aan de bar en mogen de vrouwen het zware werk opknappen. Ze hielden een mooi praatje, deelden een aantal muziekinstrumenten uit - omdat ze die toch niet nodig hadden - en daar kon de zaal het dan mee doen.

Gezonde rivaliteit
Blakend van het zelfvertrouwen, ze hebben immers vijf weken staan klussen, verkondigen ze dat ze tijdens de optocht zeker in de prijzen vallen. Sterker nog, ze verwachten met de eer, de eerste plek, te gaan strijken. "Het is een gezonde rivaliteit hoor", verzekert een ander. "Het gaat vooral om de gezelligheid." Bij het broeien ontbreken ze eigenlijk nooit. "Het broeien is belangrijk, even een tipje van de sluier oplichten." Maar hoe iedereen exact uitgedost is, blijft zo goed en zo kwaad als het gaat tot vlak voor de start van de optocht geheim.

Een trompet als aanwijzing
Na stevig aandringen onthullen ze dat ze muziek gaan maken, dat is immers het thema, en dat ze in grote slipjassen gekleed gaan. Niet veel anders klinkt het uit de mond van de leden van het geNOOTschap uit Naarden. Ze doen weliswaar voor de eerste keer mee met de optocht, maar ze denken met kar en hun slogan 'Er zat muziek in' hoge ogen te gooien. "We zijn een hele muzikale familie en ook onze kinderen doen mee", klinkt het. Als aanwijzing hebben zij een trompet meegenomen. Twee weken hebben ze aan de wagen geklust. "Twee zaterdagen eigenlijk", wordt er lachend geroepen.

'Het broeien is belangrijk, een tipje van de sluier oplichten'

Optocht
De optocht start zaterdag om 13.11 uur exact. Het is het startschot voor het Naardens carnaval. Zo'n 30 wagens en loopgroepen, groot en klein, doen mee. Vanaf de Amsterdamsestraatweg gaat de optocht over de brug richting de Meerstraat. Via de Vaartweg, Churchillstraat, E. de Bruijnstraat en Anna Meursstraat komt de stoet uit op de Keverdijk. Daarna gaat het verder en zijn de wagens te bewonderen in de Burgemeester Jur. Visserlaan, de Koningin Wilhelminalaan om vervolgens de Westwalstraat binnen te gaan.

Sleuteloverdracht
Via de Marktstraat komt de optocht uiteindelijk op het Adriaan Dortmanplein tot stilstand. Op het stadhuis overhandigt burgemeester Han ter Heegde symbolisch de sleutel van de stad Naarden aan Prins Ravel LI van C.V. De Vestingnarren en Prins Philip de 52ste van C.V. De Erwtenschieters. Het is de eerste keer dat er een gezamenlijke sleuteloverdracht plaats vindt van Naarden en Bussum.

Jury
De jury, bestaande uit een journalist van het NaarderNieuws en twee fervente carnavalsvierders: Karin en Lex Michelson. Er zijn meerdere prijzen te winnen. De jury let op onder meer originaliteit, het carnavaleske karakter, een link met de actualiteit en tot slot de verzorgingen en presentatie.

De prijsuitreiking start rond 15.00 uur en vindt net als de sleuteloverdracht plaats op het Stadhuis in Naarden.

De boer