Han ter Heegde kan nog incognito over straat.
Han ter Heegde kan nog incognito over straat. Foto: Bob Awick

Burgemeester neemt zelf initiatief bij kennismaking in het dorp

BUSSUM - Han ter Heegde woont sinds kort in Bussum en hij mag ook de ambtsketting dragen. Maar als hij 'zomaar' over de markt of in het dorp loopt dan wordt hij nog niet erg herkend. Reden temeer voor de kersverse burgervader om zelf het initiatief te nemen, op de mensen af te stappen en zichzelf kenbaar te maken.

door Jessica de Jong

Het is donderdag, marktdag. Gewapend met een groot blad vol dampende zwarte koffie, een dikke sjaal en een grote glimlach stapt Ter Heegde over de markt. "Wilt u soms koffie, meneer? Mevrouw, lust u een kopje thee?" Drie heren aan een wit opklaptafeltje lijken al op de burgemeester te wachten. De dampende bekertjes worden maar wat graag aangenomen. Ze blijken van de Protestantse Gemeente te zijn. "We vergaderen hier", grappen de Bussumers. Ze vinden het maar wat leuk om met Ter Heegde te praten. Het gesprek gaat alle kanten op. Uiteraard gaat het over de kerk, maar ook over de enorme kosten van de verbouwing van het gemeentehuis tot de bouwplannen voor Crailo.

Als we verder lopen ontstaan er leuke gesprekken. Bijvoorbeeld met een dame in een scootmobiel. Ze maakt via de gemeente gebruik van zorg en is erg positief over de gemeente en over het winkelen in Bussum. "Alles is heel goed toegankelijk", vertelt ze optimistisch. Volgende stop zijn de mannen die altijd op de bankjes bij de fontein zitten. Alleen zijn de bankjes leeg. "Er zitten twee ambtenaren", merkt de persvoorlichter op. En dus lopen we door, langs de marktkramen.

De marktkooplui lusten met dit koude weer ook wel een bakkie. "Al vijftig jaar staan wij hier met een kraam. Altijd op dezelfde plek", zegt de dame van de ondergoedkraam. Ook haar buurvrouw is trots. "Ik sta hier het langst van iedereen." Ze heeft een duidelijk advies voor de burgemeester: "Maak dat parkeren rond de markt gratis. We hebben steeds minder bezoekers, dat komt doordat het parkeren zo duur is." De man naast haar blijkt bestuurskunde te sturen - "hij leert achter de stallen" - en gaat direct met de burgemeester in gesprek over beschikkingen en verordeningen.

De paardenworstkampioen van de slagerij uit de Hilversumse Meent verderop is verbaasd dat de burgemeester voor zijn kraam staat. "U bent al de burgemeester? O, dat wist ik niet. Meestal zie je politieke figuren alleen rond de verkiezingen op straat. Ik vind dit echt een goed signaal", besluit hij. Even later wordt Ter Heegde aangeschoten. Het is een VVD'er die hem een visitekaartje overhandigt en maar wat graag snel nader kennis wil maken. De burgervader blijkt in iedereen geïnteresseerd te zijn en zou graag nog willen doorpraten, maar helaas, hij moet verder. Er is nog een kort bezoek aan Rox Cigars en Boekhandel Los ingepland.

'De markt heeft minder bezoekers omdat het parkeren zo duur is'

De broers van Rox Cigars aan de Havenstraat zijn bekend in heel Nederland en zitten al ruim 85 jaar in Bussum. Ze laten de burgemeester iets zien van het assortiment. En ook hun trots: de humidor met Caribische sigaren. "Wij zijn een vast adres voor heel veel mensen, ook wanneer ze verhuisd zijn. We hebben ons eigen merk sigaren en dat loopt goed. Het Gooi is altijd een plek geweest voor sigarenrokers, zo wonen hier van oudsher bijvoorbeeld veel makelaars. Dat zijn sigarenrokers."
Ook een bezoekje aan de ruim 130 jaar oude boekhandel Los ontbreekt niet op het programma. Cor Wiersma en Lenneke Gons vertellen over het ontstaan van de zaak en de uitbreiding met de kantoorvakhandel en overhandigen hem nog het boek 'De kleine Johannes' van Bussums meest bekende schrijver: Frederik van Eeden.
Na al dat praten en wandelen schuift Ter Heegde aan in de warme zaak van Kelly. Brasserie Drusius is het eindpunt waar nog een aantal mensen aanschuift aan de koffietafel. En zo loopt het bezoek af van de burgemeester.

Bijzondere week
Het mag wel gezegd worden dat het een bijzondere week was voor Ter Heegde. Dinsdag was de bijeenkomst rond de ontwikkelingen met de SKBNM-medewerker. De burgemeester moest hier als voorzitter van de veiligheidsdriehoek optreden. Woensdag was hij voorzitter van de raadsvergadering waarop onder andere ouders van de Emmaschool van zich lieten horen en er werd gesteld dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken rond de brug bij de Oud Blaricummerweg. Het lijkt erop dat Han ter Heegde zijn vuurdoop in sneltreinvaart ondergaat.

Al vijftig jaar op de markt.
Rox Cigars zit al 85 jaar in Bussum.