De Opmaat, de school waar de Emmaschool naartoe zou moeten vertrekken.
De Opmaat, de school waar de Emmaschool naartoe zou moeten vertrekken.

Wachten duurt lang: Emmaschool smacht naar ander schoolgebouw

BUSSUM - Het wachten duurt en duurt maar voor de Emmaschool. De Bussumse school smacht al jaren naar een ander schoolgebouw. Voor de ouders is de maat vol. Afgelopen week deelden ze nog een pamflet uit in de gemeenteraad om ze te sommeren de vaart erin te houden.

door Sjoerd Stoop

De eerste plannen voor de verhuizing van de Emmaschool dateren van jaren geleden. De school aan de Fortlaan werd te krap en bovenal werd het pand ook steeds ouder. In 2013 werd duidelijk dat de verhuizing door zou gaan. De Emmaschool besloot daarom de dependance in Breeduit alvast te sluiten en toe te werken naar de grote droom: één school in één gebouw. Het verlaten pand van College de Opmaat, gelegen naast de hoofdlocatie van de Emmaschool aan de Fortlaan, bleek een uitkomst.

Een snel vertrek bleek echter een utopie. Diverse procedures duurden langer en dus kon 2013 niet gehaald worden. Het uitstel zou een jaartje duren. Maar ook dat bleek te voorbarig. Want toen alles klaar werd gemaakt voor de start van de verbouwing van het schoolpand kwamen er in 2015 meerdere klachten van buurtbewoners. Ze vreesden niet alleen geluidsoverlast, maar ook verkeers- en parkeerproblemen. Bovendien meenden ze dat het verbouwde schoolgebouw afbreuk zou doen aan het karakter van de buurt. De gemeente veegde die bezwaren van tafel.
De buurtbewoners stapten nog datzelfde jaar naar de Raad van State om die beslissing aan te vechten. De meeste bezwaren werden van tafel geveegd, maar de Raad van State stelde in 2016 wel dat de gemeente beter onderzoek moet doen naar eventuele geluidshinder van de school.

Geluid
Dat onderzoek wordt momenteel gedaan en wordt uiterlijk april 2017 afgerond. Er wordt gekeken hoeveel geluid de school produceert. Ook wordt gekeken naar hoeveel geluidshinder de omwonenden daadwerkelijk zouden ervaren. Hiervoor zijn metingen verricht bij individuele woningen om te kijken hoeveel geluid er op de gevel en binnen in de huizen is.

BSO
Het gaat hier overigens niet om de reguliere geluidshinder van kinderen die in de schoolpauzes op het schoolplein spelen. Het gaat met name om de buitenschoolse opvang (bso) die ook haar intrek in het pand wil nemen. Het zou daardoor mogelijk worden dat na schooltijd de hele namiddag kinderen buiten op het plein spelen. De wethouder stelt dat er wordt bekeken of de bso beperkt kan worden of zelfs daar niet wordt gevestigd.

De Raad van State velt zodra het geluidsonderzoek klaar is een oordeel over de zaak. Als er een akkoord komt, hoopt de wethouder dat de verbouwing in september 2017 start. De kinderen kunnen dan een jaar later in het vernieuwde schoolgebouw aan de Graaf Florislaan.

Emmaschool-ouders stellen dat er vaart gemaakt moet worden

De verhuizing gaat dus nog wel even duren. En dat frustreert de ouders van de Emmaschool-leerlingen. "Al meer dan tien jaar wachten we op een gezonde leeromgeving voor onze kinderen en hun leraren", zo betogen ze. Ze hebben steun van onder meer de VVD en het CDA. "De noodgebouwen van de Emmaschool zijn vies, oud, klein en slecht voor de gezondheid. Noodzakelijk onderhoud wordt al jaren uitgesteld. We willen geen verder uitstel. De gemeente moet haar verantwoordelijkheid nemen en vaart maken."