De selectie onder leiding van trainer Sebatien Hoek.
De selectie onder leiding van trainer Sebatien Hoek. Foto: Bob Awick

'Ik zag Epke en dat wilde ik ook'

NAARDEN - Geen voetbal of hockey, maar turnen. De keuze ligt misschien niet zo voor de hand, maar het selectieturnen van Keizer Otto doet landelijk gezien op een heel behoorlijk niveau mee. De jongens trainen twee tot drie keer per week onder leiding van Sebastien Hoek. Hij was in zijn jonge jaren een echte topper en weet daarom heel goed wat erbij komt kijken om goed te presteren.

door Jessica de Jong

De jongens hebben speciaal voor de fotograaf hun mooie trainingspakken aangetrokken. Maar als ze hun oefeningen laten zien, dan gaan de jasjes al gauw uit. De spierballen komen tevoorschijn en ze laten hun kunsten zien. Enorm ingewikkelde salto's op de trampoline, de zaal doorlopen op hun handen, het krachtwerk bij het voltige en we zien hoe er schaarbewegingen met de benen op het paard worden gemaakt. Al snel wordt duidelijk dat hier serieus getraind wordt.
Sebastien traint al vanaf zijn zeventiende de jongensselectie. Hij wordt hierbij geholpen door Bibi Dekker. Beiden zijn ze in de vereniging opgegroeid. Sebastien was op 6-jarige leeftijd al Nederlands kampioen. Zijn potentie werd gezien en hij heeft lang in Volendam op hoog niveau getraind . Daarna heeft hij nog drie jaar 'uitgeturnd' in Amsterdam. "Op mijn zeventiende ben ik degene geweest die het jongensturnen hier bij Keizer Otto nieuw leven heeft ingeblazen. Ik kan de jongens veel meegeven omdat ik alles zelf heb meegemaakt. Ik heb altijd met heel veel plezier getraind en dat wil ik ook meegeven. Ze moeten het zelf willen. En ook als je minder hard wilt meedoen kan turnen nog steeds hartstikke leuk zijn."
Bij Keizer Otto wordt overigens niet gedrild. Geen Chinese toestanden waarbij alles tot in den treure en tot in de perfectie wordt herhaald. "We kennen de verhalen, maar als je ze drilt kost dat alleen maar veel energie en de jongens krijgen er stress en spanning van. Lekker turnen en presteren gaan vaak samen. Dat zie ik ook weleens na vakantie: dan zijn ze er even tussenuit geweest en dan kunnen ze een bepaalde oefening opeens wel. Rust is belangrijk."
Hoewel er geen 'kleine Epkes' tussen deze kanjers zitten, draaien ze goed mee in de regio en halen ze zeker landelijke finales. "Er is veel potentie, dat zie ik. En als je echt heel goed bent, dan kun je niet hier in Naarden blijven. Maar ik heb alles zelf meegemaakt en weet hoe het is. Ik begeleid al deze jongens naar de wedstrijden. De meeste hebben al diverse prijzen gewonnen. Het belangrijkste is dat ze het leuk vinden."
De jongens zijn allemaal vanuit het recreatieturnen doorgestroomd naar de selectie. De 8-jarige Casper vertelt waarom turnen zijn sport is. "Ik zag Epke op tv en toen dacht ik: dat wil ik ook." Hij is gek op turnen omdat het gezellig is om het met een paar vrienden samen te doen. De 16-jarige Chanan zit al bij het begin van deze selectiegroep erbij. "Mijn hele familie zit bij Keizer Otto en zo ben ik er ook bijgekomen. Het liefst doe ik acrobatiek op de vloer", legt deze expert uit. Wie ook een opvallende reden aandraagt om voor turnen te kiezen is de 11-jarige Anthony. "Ik wil gewoon graag opvallen. Iedereen doet al aan voetbal. Hier hebben we bijvoorbeeld een hele goede trampoline om salto's te maken. Een stuk groter dan mijn trampoline thuis in de tuin. Ik was zes toen ik op turnen ging en ik heb nu misschien wel tienmedailles. Nu ga ik weer allemaal nieuwe dingen leren zodat ik van middelmatig naar plus kan doorstromen."
Sebastien vertelt dat de jongens door hem zijn uitgekozen uit de recreatiejongens. "Ik kies op gevoel. Niet alleen potentie speelt mee. Ze moeten ook goed kunnen luisteren, hun hoofd erbij kunnen houden, durf hebben en vooral vertrouwen in zichzelf hebben." De 10-jarige Sam is twee jaar met turnen bezig. "Het is mijn hobby en ik wil er beter in worden." De eveneens 10-jarige Siem is lenig en sterk. "Ik vind niets heel gemakkelijk maar wel heel leuk, zoals voltige."
De trainer vertelt dat er nog plek is voor jongens die op de woensdag op recreatief niveau mee willen doen. "We hebben een hele leuke groep met ongeveer 17 jongens die 6, 7 en 8 jaar oud zijn. Op die leeftijd kun je ook nog door naar de selectie. Heel veel jongens vinden gymmen leuk op school. Dat is wat we hier ook doen, alleen weet je dat we hier gaan turnen en geen andere sporten beoefenen."