Lokale politiek. VVD'er Erik Pieter Vlaanderen is er altijd en heeft zijn woordje klaar.
Lokale politiek. VVD'er Erik Pieter Vlaanderen is er altijd en heeft zijn woordje klaar. Foto: Christian Pfeiffer

VVD zet flamboyante
E.P. Vlaanderen op straat

MUIDERBERG - Je houdt van zijn stijl of je moet er niks van hebben. Raadslid en Muiderberger Erik Pieter Vlaanderen is door de VVD-fractie van Gooise Meren op straat geknikkerd. Niet geheel onverwachts. Een botsing van culturen?

door Christian Pfeiffer

Erik Pieter (EP voor intimi) Vlaanderen is zeker niet onomstreden. Al meer dan twintig jaar speelt hij een duidelijke rol voor de VVD. Eerst als boegbeeld in de Muider gemeenteraad en sinds vorig jaar in de raad van Gooise Meren. Met 311 voorkeurstemmen werd hij gekozen vanaf een onverkiesbare plek op de kieslijst. In perspectief: 53 procent van de Muiderbergse en 35 procent van de Muidense VVD-stemmers koos voor Vlaanderen.

Die stemmen zijn voor hem de graadmeter van zijn mandaat als volksvertegenwoordiger. Een bewuste keuze, volgens Vlaanderen, omdat hij het op eigen kracht wil doen. Maar het is ook een slimme zet om een eigen koers binnen de fractie met een afwijkend standpunt te rechtvaardigen. Hij stelt het heel simpel. "Als ik niet meer met voorkeurstemmen gekozen word, moet ik met pensioen."

Dat vertrouwen van de kiezer is heilig voor hem en wat hij heeft beloofd, dat komt hij na. Daarmee verklaart hij ook zijn soms eigenzinnige stemgedrag binnen zijn eigen VVD-fractie.
Hij kan verschrikkelijk direct zijn, bij het botte af. "Dat had ik ook al die jaren al in Muiden. Dat is mijn manier. Eerlijkheid en oprechtheid staan centraal. Als ik iets vind, zeg ik dat ook. Dat moet kunnen. Maar het bestuur vindt dat niet de juiste stijl." Hij zou wethouder Marleen Sanderse onlangs tot tranen gedreven hebben. Onder meer dit voorval raakte de gehele VVD-fractie. Zij kunnen Vlaanderen niet meer verdedigen. "Er zijn grenzen overschreden", aldus fractievoorzitter Alexander Luijten.

Vlaanderen is dan uit de fractie, hij is nog gewoon VVD'er. "Ik weet dat er VVD'ers op mij gestemd hebben bij de verkiezingen. Ik weet ook dat er niet-VVD'ers op mij gestemd hebben. Als ik vrijwillig uit de partij zou stappen, zou ik mijn raadszetel moeten opgeven en dan moet ik mensen teleurstellen." De liberalen laten weten dat de "toon van Vlaanderen niet past bij de politiek die de VVD wenst te voeren".

De Muiderberger denkt daar anders over. "Ik heb niks misdaan, als dat wel het geval zou zijn geweest zou ik de eerste zijn die dat toe zou geven en mijn consequenties eraan zou verbinden. Maar dat is hier niet het geval."

Mocht de VVD geen Erik Pieter Vlaanderen meer in de gelederen willen hebben, dan moet dat via een algemene ledenvergadering worden geregeld. Aan stoppen denkt Vlaanderen niet. "Als mijn partij (VVD-red.) het wil, dan ben ik in 2018 gewoon beschikbaar voor de verkiezingen."
De breuk tussen de VVD en Vlaanderen kan ook duidelijk als een botsing van culturen worden gezien. Vlaanderen: "We hebben besloten elkaar niet nodeloos te bekritiseren, en, laat ik mijn woorden wat zorgvuldig kiezen: de bestuursstal in Bussum is wat burgerlijk en regentesk."

Wethouder Sanderse zou door hem tot tranen gedreven zijn