Penningmeester Coen Schimmel (links) en dirigent Marco de Jong van Muziekvereniging St. Jan voor de Sint Jansbasiliek.
Penningmeester Coen Schimmel (links) en dirigent Marco de Jong van Muziekvereniging St. Jan voor de Sint Jansbasiliek. Foto: Koosje de Beer

Sint Jan moderner dan je denkt

LAREN - Kapelaan Uytewaal richtte op 15 februari 1922 in Laren een muziekvereniging op om de katholieke jeugd een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. Muziekvereniging Sint Jan is 95 jaar later nog springlevend en gaat een jubileumjaar vol activiteiten tegemoet, te beginnen met de bijzondere hoogmis Missa Brevis op 12 februari in de Sint Jansbasiliek in Laren.

"Nee, die tijd hebben we al lang achter ons gelaten", antwoordt Coen Schimmel op de vraag of alleen katholieken lid zijn van Sint Jan. "Iedereen is welkom, we hebben ook protestante leden. En hoewel we voor een harmonieorkest met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar best jong zijn, hebben we geen echt jeugdorkest." Het idee dat een harmonieorkest alleen voor ouderen leuk zal zijn is namelijk pertinent niet waar, vult Marco de Jong aan. Sinds acht jaar is hij de vaste dirigent van Muziekvereniging Sint Jan. "De 'Missa Brevis' waarmee we het jubileumjaar openen is moderner dan het lijkt."???
Als spectaculaire afsluiter van het jubileumjaar staat eind november een jubileumconcert in het nieuwe Singer op het programma.