Detrixhe en Geniets in 2015.
Detrixhe en Geniets in 2015.

Fotogram zal voortaan het
festival-OFF organiseren

NAARDEN - Het FotoFestival Naarden Festival-OFF zal vanaf dit jaar langzaamaan worden overgedragen aan Fotogram. Organisator Erik-Jan Geniets uit Naarden vertelt dat hij blij is dat voor hem nu de verplichting wegvalt en het festival gegarandeerd door kan gaan.

door Jessica de Jong

Het FotoFestival Naarden Festival-OFF is een verzameling van alle, dus zowel beroeps als amateur, fotografen die op eigen initiatief een expositie inrichten tijdens het FotoFestival Naarden. Ze zoeken zelf een locatie en richten zelf hun expositie in, of zoeken daar een (individuele) sponsor voor. Iedereen kan meedoen, er is geen ballotage.

Beroepsfotograaf Erik-Jan heeft sinds 1995 het festival georganiseerd. De afgelopen jaren deed hij dat samen met vrijetijdsfotograaf Frank Detrixhe.

'Frank is recent overleden. Hij exposeerde al sinds 1991 op het OFF-festival'

"Frank is recent overleden. De laatste maanden had hij zich al teruggetrokken uit de organisatie. Hoewel dit meespeelt, was dit niet de grootste aanleiding om ermee te stoppen. Het speelde al een tijdje. Ik heb met name niet zo veel zin om alle techniek bij te houden om de website goed te kunnen onderhouden. Dat kost veel tijd. Bovendien vind ik het na 22 jaar ook goed dat iemand anders het kan overnemen." Het Festival-OFF in Naarden bestaat sinds het tweede FotoFestival in 1991. Toen was het Fotogroep Delta-F dat op de Markstraat in een etalage hun expositie hadden onder de naam 'Festival-OFF'. Frank Detrixhe zat onder anderen in dit fotocollectief.

Fotogram is een instituut dat meer dan 30 jaar bestaat. Fotogram organiseert cursussen, korte workshops, seminars, lezingen, fotoreizen en exposities. In september 2017 start Fotogram een nieuwe, vakgerichte mbo-opleiding. "Deze partij garandeert dat het festival doorgaat. Ze hebben de mensen en de middelen om het mogelijk te maken. Ik heb er dus alle vertrouwen in. De komende editie zal ik ze nog wat ondersteunen."

Het vijftiende FotoFestival Naarden Festival-OFF wordt gehouden van 20 mei tot 18 juni, tegelijk met het Fotofestival Naarden. Fotogram begint deze editie ook met allerlei nieuwe zaken. Zo zullen er korte workshops komen zoals 'Smartphonefotografie' en 'Portret'. Deze workshops zijn in de buurt van een expositie met hetzelfde thema.

'Fotogram heeft de mensen en de middelen om alles te organiseren'

Er zullen ook verscheidene portfoliobesprekingen en lezingen worden gehouden. Daarnaast zullen er verschillende conceptexposities van bekende gastdocenten van Fotogram te bewonderen zijn.
Tot slot is 10 juni de datum waarop de nominaties van de Fotogram Prijs 2017 bekend worden gemaakt in het Vestinghotel. Aanmelden hiervoor kan nog tot 1 mei via fotogram.nl.