Hans Otten is nog regelmatig supporter bij de jeugd.
Hans Otten is nog regelmatig supporter bij de jeugd. Foto: Bob Awick

'Blij met de prijs, maar belangrijker is dat er meer jeugd kan hockeyen'

NAARDEN - Hij is er nog steeds een beetje beduusd van. Hans Otten werd eind januari op het Nationaal Hockeycongres uitgeroepen tot landelijke KNHB Vrijwilliger 2016. Hans zet zich al jaren in voor Hockeyclub Naarden en met name voor de jeugd en dat moest maar eens beloond worden, vonden de mensen om hem heen.

"Ik heb zo veel reacties gekregen, het lijkt wel alsof ik een lintje heb gekregen." De vrijwilligerstrofee heeft inmiddels een plekje gekregen op de schouw in huize Otten. Een woordvoerder van Hockeyclub Naarden laat weten dat ze supertrots zijn op Otten. "Het leuke was dat Hans helemaal niets in de gaten had." Hans was inderdaad onder valse voorwendselen meegelokt naar het congres. Iedereen zat in het complot: zijn vrouw, kinderen en het bestuur van de Naarder hockeyclub.

Otten kreeg de vrijwilligerstrofee niet zomaar. Het bestuurslid breedtehockey zet zich al jaren in voor de club én voor de jeugd en dan met name de breedtehockey. Vooral zijn vernieuwende denken en het feit dat hij verder kijkt dan zijn eigen club maakt hem bijzonder, volgens de KNHB. Tel daarbij op dat hij zich al tien jaar lang zo'n 20 uur per week inzet voor de hockeyende jeugd, dan komt de nominatie en 'de winst' niet echt uit de lucht vallen. Naast een trofee ontving Hans ook nog een cheque van 5000 euro. Die is voor de club en komt uiteraard bij de jeugd terecht.

Zondaghockey
Hans is een van de grondleggers van de zondagcompetitie. Tien jaar geleden richtte hij samen met een clubje ouders Keramikos op, 'de hockeyclub zonder veld'. Hans: "Veel kinderen stonden op een wachtlijst en konden niet hockeyen."

Meer verenigingen
In eerste instantie huurden ze op zondagochtend een veld bij Hockeyclub Naarden om te trainen. Toen andere verenigingen met een wachtlijst ook interesse toonden, werd er een competitie opgezet. Inmiddels is de zondagcompetitie niet meer weg te denken. Het feit dat Hans zo veel kinderen blij maakt speelt voor hem een grote rol. Zo'n 85% van de club speelt breedtehockey, 15% zit in de selectie of in een lijnteam. Hans: "Ik vond en vind het belangrijk dat meisjes en jongens uit de D7 net zo veel plezier hebben als iemand uit de B1." Dat neemt niet weg dat hij net zo hard staat te juichen bij een kampioenschap van de B1 als een eerste gewonnen wedstrijd van een lager spelend (breedte)team.

Pilot jeugd op zondag
Met de zondaghockey zit het dus wel goed. Waar Hans zich nu vooral voor inzet is de pilot 'jeugd op zondag'. Een idee dat ook uit zijn koker komt. Kort gezegd komt het hierop neer: elk C- en D- jeugdteam dat op de zaterdag speelt, speelt maximaal twee keer per seizoen een wedstrijd op zondag. Hiermee wordt ruimte gecreëerd voor doorstroming van flink wat zondagteams. Hans: "Wat je ziet is dat zodra de jeugd de middelbareschoolleeftijd bereikt ze spelen op zaterdag leuker vinden."

'De D7-spelers moeten net zo'n plezier kunnen hebben als de B1'

De pilot loopt intussen al een jaar en is nog niet definitief. Hans maakte op het congres toen hij de trofee ontving wel duidelijk dat hij verwachtte dat de pilot geen pilot meer zou zijn. "Je kunt het niet maken om mij die prijs te geven en de pilot niet definitief te maken." Want zo veel mogelijk jeugd de kans bieden om te hockeyen gaat bij hem voor alles. "Ik zou de prijs zo inruilen voor het definitief maken van de pilot."