Margeet de Broekert en Nen van Ramshorst hebben nog samen actie gevoerd tegen de fusie.
Margeet de Broekert en Nen van Ramshorst hebben nog samen actie gevoerd tegen de fusie.

Historische Kring Bussum boos op ex-wethouder

BUSSUM - De vrijwilligers van de Historische Kring Bussum (HKB) zijn boos op wat ex-wethouder Nen van Ramshorst heeft geschreven in haar boekje over haar laatste jaar in Bussum. Ze hebben geen goed woord over voor de negatieve uitlatingen die aanvoelen als 'een trap na'.

Waarom zijn jullie zo boos?
Margreet de Broekert vertelt: "Nen van Ramshorst heeft in haar boekje nogal wat mensen geschoffeerd. Zo schrijft ze: 'Onze Historische Kring heeft enkele actieve leden met inmiddels ook een historische leeftijd. Zij buigen zich over archieven, schrijven wat in de dorpskrant en komen in opstand als een historisch pand gesloopt dreigt te worden.' Ze noemt ons dus zo ongeveer fossielen die in archieven snuffelen. Dat vind ik echt zó laag. We doen zo ontzettend veel, maar ze heeft altijd al iets tegen ons gehad."

Ze heeft iets tegen de HKB?
De Broekert: "Wij vielen destijds onder haar portefeuille, maar ze wilde nog geen cent subsidie vrijmaken om het boek over klooster Mariënburg uit te kunnen brengen. Ook had ze een probleem met onze ex-voorzitter, die ook in het boekje wordt geschoffeerd. Iedereen weet wie ze bedoelt in haar tekst. Een ander voorbeeld is dat ze spreekt over 'de altijd slecht gehumeurde dame van de Historische Kring'. Mooi dat Nen deze dame blijkbaar zo goed kent dat ze weet dat die altijd een slecht humeur heeft. Ik snap niet waarom ze dit zo achter onze rug om naar buiten heeft gebracht. Iedereen doet zo zijn best en dan krijg je stank voor dank. Ze is echt te ver gegaan."

Nen, had je de uitlatingen over de HKB niet wat anders kunnen formuleren?
Van Ramshorst: "Ik heb expres in mijn boekje scherp geformuleerd. Maar je moet het wel met een korrel zout nemen en wat relativeren. Ik kan mij voorstellen dat ze er niet blij mee zijn als het over hen persoonlijk gaat. Maar ik vind dat het best meevalt."

Heb jij problemen met de HKB?
Van Ramshorst: "Het enige probleem dat ik altijd heb gehad met de HKB is dat ze zo op zichzelf zijn en dat vind ik jammer. Ze hadden de kans om te verhuizen naar de bibliotheek, midden in de openbaarheid, maar dat wilden ze niet. Een gemiste kans. Dat ik destijds geen subsidie kon verlenen was een zakelijk besluit. "

Wat was je bedoeling?
Van Ramshorst: "Ik had geen kwade bedoelingen, maar ik schrijf op hoe ik het zelf heb ervaren. En ook al ervaren ze het als confronterend, het doet niets af aan de waardering die ik voor ze heb. Ik sta achter mijn keuze en niets is verzonnen. De geit en de kool sparen, ging in dit geval niet."