Pieter Broertjes op snuffelstage als vuilnisman in Bussum.
Pieter Broertjes op snuffelstage als vuilnisman in Bussum. Foto: Bastiaan Miché

Pieter Broertjes: 'Werk vuilnisman is veel socialer dan ik dacht'

REGIO - Sommige mensen kennen god noch gebod, viel burgemeester Pieter Broertjes op tijdens zijn 'snuffelstage' bij de vuilophalers van de GAD. Hij stuitte op verkeershufters en allerlei troep die niet bij de GAD-container hoort. Intussen is het werk van de vuilnisman in Broertjes' achting gestegen. "Het is veel socialer dan ik dacht."

De burgemeester van Hilversum en voorzitter van de regio Gooi en Vechtstreek liep vorige week mee tijdens het vuilophalen in Bussum en blikte daarop terug in het tweewekelijkse gesprek met HilversumsNieuws, NH en GooiTV. "Het is heel leuk om te merken dat je als vuilnisman een soort postbodefunctie hebt. Zij kennen de wijk, de wijk kent hen. Er wordt naar ze gezwaaid, sommige mensen zetten zelfs chocolademelk en koekjes klaar. Een heel familiaire sfeer."

'Doe normaal'
Maar Broertjes schrok ook van automobilisten die geen geduld kunnen opbrengen en vaak gevaarlijk langs de vuilnismannen scheuren. "Eén mevrouw, die er makkelijk langs kon, begon meteen te toeteren en te schelden. Dan denk je weleens, om premier Rutte maar te citeren: jongens, doe eens een beetje normaal."

Ook merkte de burgemeester dat de regels over het aanbieden van vuil naar hartenlust worden genegeerd. "Gruwelijk, de troep die je aantreft. Alles wordt maar neergezet, terwijl de mensen toch weten dat bepaalde matrassen bij het grootvuil moeten. Sommige mensen trekken zich nergens iets van aan, dat viel me wel weer op."

Het was niet de eerste snuffelstage van de Hilversumse burgemeester. Eerder liep hij al mee bij de politie en de brandweer en in een woonzorgcentrum.