Maar liefst 20 etsen van Rembrandt.
Maar liefst 20 etsen van Rembrandt. Foto's: Bob Awick

'Naarden koopt, zeggen ze, maar het blijven toch behoorlijke uitgaven'

NAARDEN - Met de armen op de rug of druk met de wijsvinger gebarend lopen de bezoekers door de Grote Kerk van Naarden. Het is donderdag, de opening van het Kunst en Antiek Weekend. Standhouder Mark Haasnoot weet te vertellen dat met name de prijsklasse tussen de 2.000 en 20.000 euro goed loopt. "Naarden koopt, zeggen ze, maar het blijven toch behoorlijke uitgaven.'

door Jessica de Jong

Zelf staat Haasnoot, die vroeger een galerie in de Vesting had, met werken van onder anderen Francis Bacon (modern) en Anton Mauve (Larense School). "Ik heb mijn eigen klanten uitgenodigd en die houden ook echt hun agenda vrij voor deze happening." Even om de hoek hangt een bijzonder schilderij. Het is vervaardigd door Jan Jacob Schenkel. Een donker werk dat gemaakt is rond 1850. Op het eerste gezicht zou je er misschien zo langslopen, mede omdat het wat verstopt in een hoekje hangt. Maar daar denkt Marlo Reeders, directeur van de Grote Kerk, compleet anders over. Het liefst zou ze het werk voor de kerk aankopen. "We zien hier het interieur van de Grote Kerk van Naarden. Het is een uniek stuk en heel interessant om te bekijken. We zien bijvoorbeeld dat er nog gordijnen voor de ramen hingen en dat er veel meer kerkbanken waren. En kijk eens naar de kleding en de lichtinval door de ramen. Dat is toch geweldig?"
En geweldige stukken zijn er genoeg op de beurs. Natuurlijk de 20 etsen van Rembrandt. "Ze komen allemaal uit de 17e eeuw en geven een mooi beeld van die tijd, zo zien we bijvoorbeeld 'The Pancake Woman'. Rembrandt excelleerde in zijn schetsen nog meer dan in zijn schilderijen", aldus de verkopende standhouder.
Er is niet alleen oude kunst. Ook modern en hedendaags werk is er te zien. Beeldhouwwerk, schilderijen, sieraden, noem maar op. Lekker in het oog springend is het enorme witmarmeren beeld van Theo Mackaay. Hij houdt van modern, van groot, van grof. Een opvallend frisse stijl eigenlijk tussen het vele antiek. "Het beeld is van marmer en weegt zeker 400 kilo. Het was een flinke toer om het hier te krijgen. Het heet 'Moeder en kind'. Wat het kost? 59.000 euro", lacht de maker, die onder andere ook bekend is als de ontwerper van het Gouden Kalf van het Nederlands Filmfestival.
Halverwege de kerk komen we wederom een bekende tegen. Het is Naarder Floris Siemer. Hij heeft werkelijk een willekeur van werken uitgezocht voor de beurs. Diverser kan het bijna niet. "Ik heb beeldhouwwerk van Carla Kamphuis uit Bussum, bronzen beelden, strandgezichten, noem maar op. Het werk dat zeker verkocht gaat worden is deze litho van Karel Appel voor 1.500 euro."
Een van de meest uit de toon vallende stands is die van Hamadi Oriëntal. Niks geen Hollandse meesters hier, maar echte oriëntaalse kunst van de bovenste plank. Hamadi komt al 20 jaar in Naarden, een beurs die eigenlijk te klein is voor zijn grandeur. Zijn galerie toont normaal werken op de grootste beurzen in Londen en Parijs. "Maar voor Naarden maak ik een uitzondering. Wij zijn samen groot geworden. Ik begon hier 20 jaar geleden en we staan er nog steeds. Ik heb nu bijvoorbeeld een terracotta paard meegenomen uit Syrië van 2.000 jaar oud. Zo'n stuk zie je bijna niet, zeker niet in dit grote formaat. Het is een mooi visitekaartje voor onze galerie." En zo is andersom ook de beurs met ruim 14.000 bezoekers een mooi visitekaartje voor heel Naarden-Vesting.

Floris Siemer bij de Karel Appel.
Marmer beeld van Theo Mackaay.
De Grote Kerk van Naarden anno 1850.
Een 2000 jaar oud terracotta paard uit Syrië.
Een kopje koffie van Piet Kramer en zijn crew.