Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben hun handen vol aan het maken van het spel.
Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben hun handen vol aan het maken van het spel. Foto: Sjoerd Stoop

Straks schathemeltjerijk door een hotelletje naast de Grote Kerk?

BUSSUM - De watertoren van Bussum, de Grote Kerk van Naarden, de poffertjeskraam van Laren en nog heel wat andere herkenbare punten van deze streek. Ze kunnen je straks heel veel geld opleveren. Althans, het gaat vanzelfsprekend wel om nepgeld. Er komt een Monopoly-spel voor 't Gooi aan.

door Sjoerd Stoop

Het spel wordt gemaakt door Bussumers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl. Zoals velen kennen ze het spel al jaren. "Het behoort wat ons betreft echt tot de meest gespeelde spellen van het land. Het verkoopt nog steeds goed", weet Den Uyl als speelgoedverkoper als geen ander. Koekkoek vult aan: "Het spel wordt ook nog steeds gemaakt. We zagen Monopoly-spellen van Alkmaar, Texel en Breda. We bedachten al snel een spel te gaan maken voor onze streek. Als je aan 't Gooi denkt, denk je al snel aan geld en vastgoed. En daar gaat het met Monopoly ook om. Het past dus perfect. De plannen om een Monopoly-spel te maken kregen al snel meer vorm. We hebben gebeld met de makers van het spel en konden meteen aan de slag."

Een goed spel maken kost wel even wat werk. "Dat komt vooral omdat we er ook echt een leuk spel van gaan maken. We hadden het al lang af kunnen hebben, maar we willen wel dat het goed wordt. We hebben daar lang over nagedacht. Monopoly gaat om straten, maar dat gaan we veranderen. Voor ons worden het herkenbare plekken, zoals dus de watertoren van Bussum of de Grote Kerk van Naarden. Dat doen we puur omdat de bewoners deze plekken kennen, met straten wordt dat al anders. Toen we de plannen maakten hebben we de meest herkenbare plekken van de streek onder elkaar gezet. Per plek wordt nu gekeken hoe we dat gaan doen. Het maken van het spel kost best wel wat geld. We zoeken nu sponsors voor de vakjes. Kort gezegd: de poffertjeskraam van Laren kan een vakje op het spel kopen. Als ze daar geen geld voor over hadden gehad, dan hadden we moeten zoeken naar andere sponsors voor dat bewuste vakje. Dan was de poffertjeskraam er met een beetje geluk alsnog wel opgekomen, maar wel betaald door anderen. Dat hebben we nu met het Muiderslot. Dat moet er wat ons betreft op. We zoeken nu naar een sponsor die er graag zijn naam aan wil verbinden. Zo hebben we dat ook kunnen regelen met de Grote Kerk van Naarden. Het zoeken van de juiste sponsors levert heel wat werk op. Want naast alle vakjes mogen we ook de kanskaarten zelf bedenken. En dat moet betaald worden. Voor onszelf vonden we het leuk om café De Koperen Kraan op een kanskaart te zetten met een opdracht zoals 'de cipier van de gevangenis ken je al jaren als vaste stamgast bij café De Koperen Kraan. Verlaat de gevangenis zonder te betalen'. We hebben voor het café gekozen omdat we er vroeger zelf vaak kwamen, maar vooral ook omdat heel veel mensen het zullen herkennen."

De spelmakers kunnen de meeste Monopoly-vakjes aanpassen naar Gooise plekken, maar helemaal de vrije hand hebben ze ook weer niet. "We hebben wel even wat grapjes gemaakt om van bepaalde plaatsen de gevangenis te maken, maar dat mocht helaas niet. Dat vakje moet blijven zoals het is."

Het spel wordt nu afgerond en wordt vanaf september verkocht door Intertoys Bussum en op www.monopolyhetgooi.nl. Het spel gaat € 49,95 kosten, waarvan een deel naar de LindaFoundation gaat.

'We hebben grapjes gemaakt over wat de gevangenis zou worden'