Jules Deelder, Cor Wiersma en Lenneke Gons in Boekhandel Los.
Jules Deelder, Cor Wiersma en Lenneke Gons in Boekhandel Los. Foto: Bob Awick

Cor en Lenneke verkeren tussen de sterren

BUSSUM - Hoe doen ze dat toch bij Boekhandel Los? Altijd maar die grote schrijvers naar Bussum trekken? De ene dag is Jules Deelder op televisie bij een talkshow en is hij de talk of the town. Een paar dagen later verschijnt hij in de winkel van Cor Wiersma en Lenneke Gons. En hij is niet de enige actuele gast, er gingen al velen hem voor.

De passie voor het vak en het enthousiasme dat het stel opbrengt is hun drijfveer om altijd maar weer een aansprekend iemand naar de winkel te krijgen. Toch gaat dat niet altijd zo gemakkelijk als gedacht. Lenneke vertelt dat ze altijd wel tien ideeën hebben om verschillende schrijvers uit te nodigen. "Alle bezoeken zijn uniek. Vrijdag kwam Jules Deelder zijn gedichtenbundel signeren. We draaiden de jazzmuziek waar hij van houdt. De mensen lopen in en uit en vinden het prachtig om met hem te praten. Hij had het nog over zijn tv-optreden en vertelde dat hij niet dronken was. Hij zei gewoon wat hij dacht." Deelder is één in de rij van vele beroemdheden. Van Arnon Grunberg tot Rens Kroes en van Paul van Loon met Dolfje Weerwolfje tot Ad Visser. De beroemde Latijns-Amerikaanse schrijfster Isabel Allende kwam een paar jaar geleden naar Boekhandel Los. Ze bezocht maar twee winkels en ja, dan zit Bussum er gewoon bij. "Het is zeker zo dat we al heel wat sterren in de winkel hebben gehad. Het maakt ons ook heel trots dat het allemaal lukt."
Ze vertelt dat ze heel vasthoudend zijn. "We pakken het uitnodigen van gasten echt als een team op. Welke boeken komen er uit? Wie willen we hebben? We proberen dan vaak via de Stichting Schrijvers School Samenleving iemand te krijgen, maar ook gaat het vaak via via. Zo regelde de dochter van Jules Deelder dit bezoek. We werken ook samen met de bibliotheek, de Volksuniversiteit, de Vrienden van de Spieghelkerk en de Koningskamer."
Leuke herinneringen aan gasten zijn er genoeg. "Tosca Menten loopt ieder jaar met accordeon voorop in de polonaise door de winkel. Bijzonder was een bezoek van zeker twintig jaar terug. Gerrit Komrij kwam naar Los en daar kwamen Van Kooten en de Bie filmopnames maken. Komrij droeg een gedicht voor en de personages Koos Koets en Robbie Kerkhof kwamen binnen en namen dat over. We waren apetrots toen het de volgende dag op tv kwam. De foto van het bezoek hangt nog boven ons bureau", lacht Lenneke. Voor de komende tijd hebben Herman Koch en Sonja Barend ja gezegd. En wie er nog op het verlanglijstje staat? Dat is Pieter Waterdrinker. "Cor is helemaal gek van deze schrijver. Veel mensen vertrouwen onze keuze als ze een boek zoeken. Wat Cor leest vind ik mooi, zeggen ze dan."