Volgens Watt Nu is de markt voor zonne-energie gunstig

BUSSUM - Energiecoöperatie Watt Nu wil dit jaar op minstens drie plekken in Bussum een flink aantal zonnepanelen op daken plaatsen. Ze hebben een inventarisatie gemaakt van het aantal panden dat een plat dak heeft met een fikse oppervlakte en zijn met een aantal al in gesprek.

In het vizier zijn daken van (sport)scholen en bedrijfspanden. Wilbert van Waes, secretaris van Watt Nu: "De daken moeten in ieder geval sterk genoeg zijn om een flink aantal zonnepanelen op te kunnen plaatsen." De club heeft de ontwikkelingen in de markt in ieder geval mee. Volgens Van Waes is zonne-energie inmiddels goedkoper dan windenergie. De projecten die de club dit jaar wil realiseren gaan volgens het principe van de postcoderoos. Dat betekent dat mensen die binnen een postcodegebied wonen kunnen meedoen met een lokaal energieproject zoals Watt Nu.

De bedoeling is dus om dit jaar twee tot drie van dit soort projecten op te tuigen. Als de gesprekken goed verlopen zou eind maart al een en ander concreet kunnen zijn, waarna er gezocht wordt naar nieuwe leden om het project te financieren. Met een beetje mazzel kan voor de zomer dan gestart worden met de uitvoering, het aanschaffen en plaatsen van de zonnepanelen. Van Waes heeft er wel vertrouwen in. "Wat je nu in energieland ziet is dat het gaat lopen, in het begin was het wat moeilijker om projecten van de grond te krijgen. We moeten nu de versnelling in en dat gaat zeker lukken."

De coöperatie, met inmiddels 108 leden, is opgericht in 2014 en in datzelfde jaar werden er al 50 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis geplaatst en in 2015 kwamen daar nog eens 83 bij. Van Waes hoopt dat er na de verbouwing nog een flink aantal kan worden geplaatst.

Bedrijven of particulieren die meer willen weten of mee willen doen met Watt Nu kunnen zich aanmelden via info@wattnu.org.