Afbeelding
Foto: Peter Veerman

Jan Boomgaard

Logistiek planner
57 jaar
Bussumer sinds geboorte

40 jaar bij de brandweer gezeten?
"Ik begon op mijn 17e bij de Philipsschool in Hilversum. Daar hadden ze een eigen brandweer. Ik wilde altijd al brandweerman worden, dus dat heb ik sindsdien gedaan. Eerst 4 jaar in Hilversum en toen 36 jaar in Bussum."

Leukste van de brandweer?
"Dat je alles met elkaar doet, je onder gelijkgestemden bent. En natuurlijk dat je echt iets kunt betekenen voor mensen. Het is erg dankbaar werk."

Welke actie staat u het meeste bij?
"Dat was de indrukwekkende brand in de Fabritiusschool in Hilversum. Men denkt dat iemand een brandende sigarettenpeuk op de rieten kap had gegooid. Ik herinner mij nog hoe ontzettend snel de brand over de kap trok. Die was niet meer te redden toen wij daar met het waterkanon aankwamen. Die brand heeft behoorlijke indruk gemaakt."

Wakker maken?
"Om een stukje op de motor te rijden. In de zomer rijd ik dan met mijn vrouw achterop richting de bergen."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Een mooie fles whisky halen bij de slijterij."

En met een miljoen?
"Geen dag meer werken. Ik zou een huis met veel ruimte kopen en een grote schuur. Daar komt dan een auto- en een motorbrug om te sleutelen. Dat lijkt mij leuk om samen met mijn zoon te doen."

Waar in Bussum komt u graag?
"Thuis. En bij SDO, daar ben ik voetbalscheidsrechter."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik het parkeerbeleid aanpakken. Ze hebben een paar jaar geleden in de straat vergunningstelsel ingevoerd. Omdat ik geen parkeerplek meer heb van de brandweer, moet ik steeds op zoek naar een plek."

Een pluim?
"Voor mijn vrouw Manon omdat ze jarenlang met mij en de brandweer heeft gedeald. Altijd ging de pieper en werd ze daar 's nachts wakker van."