Officiële benoeming.
Officiële benoeming. Foto's: Bob Awick

'Van 't Gooi krijg ik een twinkeling in mijn ogen'

GOOISE MEREN - Han ter Heegde is de nieuwe burgemeester van Gooise Meren. Overgekomen vanuit Heerhugowaard moet hij als ervaren bestuurder de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren vlot gaan trekken. Aan Han ter Heegde de taak om zowel binnen de gemeente als intern alles op de rit te krijgen. Ook dient hij van de gemeente een belangrijke speler in de regio te maken.

Welkom in Gooise Meren!
"Dank. Het was mijn wens om ook zo snel mogelijk in deze nieuwe gemeente te komen wonen. Aangezien ik alleen woon, mijn vrouw is zoals de meeste mensen wel weten een paar jaar geleden overleden en mijn volwassen kinderen verhuizen niet mee, wilde ik graag een appartementje. Dat heb ik inmiddels gevonden in Bussum. Het weekend voor de installatie ben ik overgegaan. Inmiddels heb ik ook al met de fiets van alles ontdekt. Waar zijn de winkels, een rondje Naardermeer, even langs de Maxis en het strandje van Muiderberg om een beeld te krijgen van de gemeente."

Hoe omschrijft u Gooise Meren aan uw vrienden?
"Als ik zeg dat ik naar 't Gooi ga, dan krijgen de mensen spontaan een twinkeling in de ogen. En dat heb ik zelf ook. We hebben te maken met een heel bijzonder gebied. Cultuurhistorisch hebben we een rijk aanbod, we hebben een groene en blauwe omgeving en daarnaast ligt Gooise Meren midden in het land en bij de Randstad. Daar krijg je vanzelf een bijzondere dynamiek van."

Wat ziet u als uw belangrijkste taak?
"De fusie in goede banen leiden met behoud van de identiteit van de kernen en ons goed neerzetten in de regio. Ik ben een regionaal denker. Kijk je naar zaken als infrastructuur, wonen en economie dan zijn goede verhoudingen heel belangrijk. Daarbij moet je niet altijd het onderste uit de kan willen hebben. Het gaat om geven en nemen. Je wilt ergens samen uitkomen en daar stuur je in de regio op. We hebben te maken met zware taken zoals het Sociaal Domein, dat zijn grote processen die je samen tot een goede einde wilt brengen."

Is het nodig een Gooise Meren-gevoel te krijgen?
"Ja. Je wilt laten zien dat je als grote gemeente ook meer voor elkaar krijgt dan wanneer je nog een kleinere gemeente was. We sturen vanuit eigen identiteit, maar trekken er met meer kracht aan. We kunnen de kernen versterken door bijvoorbeeld toerisme gezamenlijk op te pakken. Elkaar steunen, versterken, samen iets breeds neerzetten. Ik zie de voordelen van deze fusie, mits de eigen identiteiten bewaard en versterkt worden."

Komt er een introductietour?
"Ik kom bij mensen of verenigingen als het in mijn agenda past, maar ik word er nu al mee overspoeld. Ik wil mij nu eerst richten op de inhoud. Als ik straks wat meer ingelezen ben en er wat tijd is, dan kom ik graag. Het plan is nu om in ieder geval de komende maand alle kernen te bezoeken. Ik heb een informeel programma in gedachten. Ik ga bijvoorbeeld op een middag bij café Ome Ko zitten en wie wil kan daar langskomen of we regelen dat we ter plekke komen kijken als mensen mij iets willen laten zien. In mijn vorige gemeente, Heerhugowaard, hadden we college on tour. Dat betekende dat we twee keer per jaar fietsend door de wijken gingen om te kijken hoe het er voorstond. Zoiets vond ik echt een pluspunt."

Welke drie zaken vindt u belangrijk bij een raadsvergadering?
"Dat er ook discussie is tussen raadsleden en niet alleen met het college. Dat er niet op de persoon, maar op de inhoud wordt gespeeld. En tot slot dat de sfeer zo is dat er een goede inhoudelijke discussie kan plaatsvinden met verschillen van mening, maar dat we accepteren wat de meerderheid heeft besloten. Als we allemaal achter een besluit staan, versterkt dat het Gooise Meren-gevoel."

Lintje knippen of werkbezoek?
"Ik vind juist de afwisseling van mijn werk zo leuk. Dus én lintjes knippen, werkbezoeken afleggen, beslissingen nemen en de raad voorzitten."

Van welke twee dossiers wilt u meer weten?
"De ontwikkelingen bij Bensdorp en het KNSF-terrein."

Waar kunnen we u 's nachts voor wakker maken?
"Een uitje met mijn kleinkinderen, Tim (3) en Isa (1). Komend weekend neem ik ze mee naar speeltuin Heidezicht."

Hoe ziet een ideale vrije dag er voor u uit?
"Of op de hockeyclub of een stuk fietsen."

Waar gaat u hockeyen?
"Er zijn hier genoeg hockeyclubs, dus dat vereist nog wat bestudering. Ik zoek in ieder geval een 50-plus-elftal. Ik speel rechtshalf of verdediger. Ik ben niet iemand die graag op de bank zit."

In gesprek met raadsleden.
Grote Kerk is het decor.
Wethouder van Meerten hangt de ambtsketting om.
Met Johan Remkes, commissaris van de Koning.
Gezellig onder onsje tijdens de receptie.
Han ter Heegde is de nieuwe bugervader van Gooise Meren.