Burgemeesters uit de regio bewonderen de nieuwe ambtsketen.
Burgemeesters uit de regio bewonderen de nieuwe ambtsketen. Foto: Bob Awick

Han ter Heegde kan vanaf nu aan de slag

NAARDEN - Een warm welkom voor de nieuwe burgemeester Han ter Heegde en een dito afscheid voor waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper. De Grote Kerk zat woensdag vol met belangstellenden die de installatie van de eerste, officiƫle burgervader van de nieuwe gemeente wilden bijwonen. En Ter Heegde zelf? Hij had er duidelijk zin in.

door Yvette de Vries

In zijn speech sprak Ter Heegde over saamhorigheid en eenheid van Gooise Meren, maar hij roemde ook de eigen identiteit van de vier kernen. "We gaan werken voor alle 57.000 inwoners van Gooise Meren en we zorgen dat iedere kern, Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum, de eigen identiteit behoudt met al het goede dat ze allemaal te bieden hebben. Met een saus van ambtelijke en bestuurlijke fusie eroverheen. Eenheid in verscheidenheid", verkondigde hij.

De organisatie had er alles aan gedaan om er, naast de formele plichtplegingen zoals de toespraak van Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, en het afleggen van de eed door Ter Heegde, een leuk feestje van te maken. Een sfeervol aangelichte kerk, hapjes, drankjes en zelfs De Vestingnarren kwamen even voorbij. Hoewel die laatste waarschijnlijk op eigen initiatief. Ook oud-burgemeester van Naarden Jack Patijn was blijkbaar nieuwsgierig naar de nieuwe burgemeester. Hij had zich onder de belangstellenden geschaard.

Onder de sprekers was ook Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en een goede bekende van de vertrekkende Van Vliet. Hij richtte zijn woorden vooral tot haar. Vol lof over haar kwaliteiten als mens en bestuurder was Broertjes. Van Vliet was er duidelijk door geraakt en ze waardeerde zijn woorden, maar liever was ze stilletjes vertrokken. Nadat Ter Heegde tot slot de ambtsketting van locoburgemeester Miriam van Meerten kreeg omgehangen kon de burgervader 'aan het werk'. Hij trakteerde de aanwezigen op een mooie speech met de nodige humor en daarna het verplichte handjes schudden.

Even geduld alstublieft
Daarvoor werd de burgemeester naar het koor van de kerk gedirigeerd, waar hij voorlopig niet meer weg kwam. De (meeste) aanwezigen haastten zich om in de rij te gaan staan om de burgemeester te feliciteren en welkom te heten. Geklokt is er niet, maar wachttijden van een half uur waren geen uitzondering. Tegen het einde van de avond, een uur of half tien, was er eindelijk vrije doorgang. Ter Heegde leek onvermoeibaar en zelfs een interview met de lokale zender GooiTV ging hij als kersverse burgemeester niet uit de weg. Het was een mooie opwarmer voor zijn interview met deze krant, te lezen op pagina 12/13.

'We gaan werken voor alle 57.000 inwoners van Gooise Meren'