Elke zaterdagavond trainen Louise en Rogier bij skiclub Wolfskamer.
Elke zaterdagavond trainen Louise en Rogier bij skiclub Wolfskamer. Foto: Yvette de Vries

Skiërs Rogier en Louise gaan voor goud

BUSSUM - Het is nu echt aftellen voor Louise Dijkstra en Rogier Blaas. Samen met nog zes andere skiërs van skiclub Wolfskamer doen ze dit jaar mee met de Special Olympics World Winter Games 2017, een groot internationaal sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Op 13 maart vertrekt het complete team NL met 25 sporters en 7 coaches naar Oostenrijk.

Rogier en Louise zijn ervaren skiërs, soepel en uiterst behendig komen ze de baan afgesuisd. Het is zaterdagavond 19.00 uur, tijd voor hun wekelijkse trainingsuurtje. De trainingsfrequentie is niet opgevoerd in aanloop naar hun deelname, maar er wordt wel wat gerichter geoefend op de reuzenslalom en de Super G. Dit zijn de onderdelen waarop Rogier en Louise gaan meestrijden om die gouden plak in Oostenrijk. Want die willen ze allebei wel. Of ze een favorietenrol hebben? Daar houden ze zich eigenlijk niet zo mee bezig; meedoen en plezier hebben is het allerbelangrijkst.

Louise: "Ik vind het het belangrijkst dat iedereen mee kan doen, dat iedereen kan sporten." Voor de 17-jarige leerlinge van De Mozarthof in Hilversum wordt het de eerste keer dat ze meedoet aan een groot internationaal evenement. Ze heeft al wel wat NK-ervaring. Haar team- en trainingsmaatje Rogier (20) is wat meer door de wol geverfd: hij stond in januari vorig jaar op de latten in Liechtenstein. Hij is wel zenuwachtig, maar kijkt ook uit naar de wedstrijden in maart. "Maar," voegt hij eraan toe, "als ik niet win ben ik wel teleurgesteld." Net als Rogier wil Louise ook graag winnen, maar als het niet lukt wordt ze niet boos. Heel af en toe mist ze wel eens een poortje op de slalom. "Als hij moeilijk gestoken is, maar dan vind ik het jammer, ik word niet boos." Voor beide sporters blijft deelname het belangrijkst, en daarin verschillen deze G-sporters helemaal niet zo van veel andere sporters. En ook zij moeten op het thuisfront wel het een en ander regelen om mee te kunnen. Zo heeft Rogier vrij gevraagd van zijn werk - hij werkt op een hoveniersbedrijf en op een biologische boerderij - en Louise mist een paar weken school.

Loten voor deelname
Deelname aan de Special Olympics gaat per loting. Clubs krijgen ruim van tevoren te horen dat ze zich mogen opgeven en dan wordt er binnen de club geloot wie er mee mogen. Naast de acht deelnemers gaan er van skiclub Wolfskamer ook nog twee begeleiders mee: Laurens de Jong en Hanneke Kalab. De wedstrijden verlopen iets anders dan bij de reguliere Olympische Spelen, de deelnemers mogen eerst laten zien wat ze kunnen en worden dan op niveau ingedeeld.

'Het belangrijkste is dat iedereen mee kan doen, kan sporten'

De vertegenwoordiging uit Nederland telt vijfentwintig sporters en zeven coaches. Ze zijn actief binnen vier disciplines: langlaufen, shorttracken, snowboarden en skiën. In totaal doen er zo'n 3000 sporters mee uit 110 landen.

De sporters worden verdeeld over verschillende steden in Oostenrijk. De skiërs strijken neer in Schladming, waar ze samen in een hotel verblijven. "Dat versterkt de Olympische beleving voor de sporters", besluit Hanneke.