Het uiteindelijke doel is natuurlijk meer meiden aan het voetballen zien te krijgen.
Het uiteindelijke doel is natuurlijk meer meiden aan het voetballen zien te krijgen. Foto: Bob Awick

Ruim veertig meiden trotseren de kou om een potje te voetballen

BUSSUM - Door de kou lieten ze zich niet weerhouden. Ruim 40 stoere meiden tussen de zes en tien jaar stonden gisteren op het veld van de Bussumse voetbalvereniging. Ze deden mee aan de vriendinnendag van de club.

door Yvette de Vries

"Yeah", klinkt het over het voetbalveld. Er is weer gescoord. De meiden oefenen in kleine groepjes, ingedeeld op leeftijd. Ze leren elkaar de bal toespelen, proberen heel gericht te scoren en staan per toerbeurt in het goal. De trainers slaan het goedkeurend gade. Naar talent wordt niet gespeurd, plezier is het belangrijkste, laat Dick Broer weten. Hij is sinds een jaar coördinator van het BFC dames- en meidenvoetbal. Ze willen meisjes laten ervaren dat voetbal leuk is en dat er nog een alternatief is naast hockey. Het uiteindelijke doel is natuurlijk meer meiden aan het voetballen te krijgen. En dan is de leeftijdsgroep van zes tot tien jaar erg interessant. "De keuze in Bussum en Naarden valt veelal op hockey, op jonge leeftijd al."

Onderbelicht
Volgens Dick blijft voetbal een beetje onderbelicht en is het vaak nog onbekend dat er ook leuk gevoetbald kan worden door meiden in de gemeente. "Het is fijn als er een lampje gaat branden dat er ook voetbal is." Volgens hem verschillen voetbal en hockey ook niet zo veel van elkaar als je gaat kijken naar het teamgevoel, het plezier en de vriendschappen die ontstaan. "En," voegt de coördinator eraan toe, "als je op jonge leeftijd al begint dan pak je dingen ook snel op. Je ziet dat ze dan technisch snel vooruitgaan. Iedere training leren ze wel iets bij." Ze mikken dus op aanwas met deze vriendinnendagen, ook al is de club met 160 meisjes die lid zijn qua aantal een koploper in de regio, volgens de coördinator. Dertien teams staan hun mannetje, waarvan één team zelfs letterlijk. Die speelt mee in de jongenscompetitie en afgelopen seizoen werden ze derde. De jongens van de club moeten nog wel een beetje wennen aan al het meidenvoetbal. Om de integratie een beetje te bevorderen wordt er woensdagmiddag tijdens de training ook wel samengespeeld. "Dan zien de jongens meteen dat meiden ook goed kunnen zijn in voetbal."

Er staat deze middag een handjevol publiek, voornamelijk ouders van de meisjes die al lid zijn. Een van hen vertelt dat haar zesjarige nichtje de vorige vriendinnendag, in mei, voor het eerst op het veld stond en na de winterstop haar eerste wedstrijden mag spelen. "Ik ben er elke woensdag bij tijdens de training en ik zie haar iedere week beter worden", aldus de trotse tante. "Ze vindt het echt heel leuk." Dat geldt ook voor de twee vriendinnen én klasgenootjes Noor en Sterre. Ze voetballen nu ongeveer een half jaar bij BFC. Sterre vertelt dat haar broertje ook voetbalt en het leek haar wel leuk. "Ze zeggen dat we goed zijn, samen met Tess en nog een ander meisje. Maar het gaat ons om de lol, het samenspelen en we bedenken elke keer een nieuwe yell", ratelen ze er vrolijk op los. "Het is leuk met vriendinnen om je heen en als er gescoord wordt juichen we samen", doet Noor nog een duit in het zakje. In het clubje om hen heen, waarvan ongeveer de helft bestaat uit spelers en de helft uit meegekomen vriendinnetjes, wordt direct gereageerd. "We hebben al leren overpasen en samenwerken." Een enkeling is enthousiast en wil misschien ook wel op voetbal. Maar ja, of dat te combineren is met alle andere activiteiten van de drukbezette dametjes...

De organisatie is in ieder geval dik tevreden over de opkomst en het enthousiasme. "Het is koud, maar ik hoor niemand piepen of zeggen dat ze willen stoppen. Ze hebben het naar hun zin." En daar begint het natuurlijk mee.

'Als je op jonge leeftijd al begint dan pak je dingen ook snel op'