Afbeelding
Foto:

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Blindeninstituut Bussum

Het Blindeninstituut in Huizen, dat heel vaak Blindeninstituut Bussum werd genoemd, is ooit een initiatief van de Amsterdamse Vrijmetselaars geweest.

De vrijmetselarij deed veel aan liefdadigheid en maatschappelijk werk. We hebben het dan over het begin van de 19e eeuw. Zo werd in Amsterdam in 1806 een instituut tot onderwijs van blinden overwogen. Op 13 november 1808 komt het echt tot een oprichting met financiƫle steun, niet alleen van de Amsterdamse loges, maar ook van alle andere loges in den lande. Een leermeester, de vrijmetselaar J. van Wijk Roelz, begint met drie leerlingen het onderwijs, elke namiddag in zijn woning. Na enige tijd wil men verpleegden, die het instituut hebben doorlopen, maar kind noch kraai hebben, ergens onderbrengen. Er komt een "Asyle" in 1843 in een gebouw aan de Heerengracht: het gesticht voor volwassen blinden.

"Talloze blinden, oud van jaren, ook al waren zij geen oud-verpleegden van het Instituut, hebben hier tegen een luttele vergoeding een zorgelooze oude dag gehad. Thans, in 1931, is in Huizen een groot complex van gebouwen in aanbouw, waarin het Instituut tot Onderwijs van Blinden en het Gesticht voor Volwassen Blinden zullen worden ondergebracht. Dit Paviljoen-systeem zal een der grootste en modernste Blindeninrichtingen worden, die er bestaan. Het zal den naam van Nederland op Blindengebied, maar ook die der Nederlandsche Vrijmetselarij, eer aandoen."

Klaas Oosterom

Bron: 175 jaren Nederlandsche Vrijmetselarij. Uitgegeven in opdracht van het Hoofdbestuur door H.J.W. Becht, Amsterdam, 1931.

Afbeelding
Afbeelding