De Kringloper Naarden is onderdeel van de Tomingroep en is daarmee een leer-werkbedrijf met ruim 1800 mensen in dienst
De Kringloper Naarden is onderdeel van de Tomingroep en is daarmee een leer-werkbedrijf met ruim 1800 mensen in dienst Foto: Sjoerd Stoop

Minima, artsen, BN'ers: iedereen komt bij de kringloopwinkel

BUSSUM/NAARDEN - Was vroeger kopen bij een kringloopwinkel omgeven met schaamte, tegenwoordig is het helemaal hip. Kringloop- en tweedehandswinkels zijn hot. Ze schoten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond en die trend zet zich voor. Bij de Kringloper in Naarden zien ze de bezoeker van de winkel steeds diverser worden. Johannes Hendriks van Kringloopwinkel Bussum wijst daarnaast ook nog even op de voordelen voor het milieu.

door Yvette de Vries

Het is in ieder geval gezellig druk op een doordeweekse ochtend in de kringloopwinkel van Johannes Hendriks aan de Laarderweg in Bussum. Klanten snuffelen rond en een aantal van de vrijwillige medewerkers is druk bezig met de laatste loodjes van de herindeling van de winkel.

Met een gemeend sorry excuseert Johannes zich voor het wat rommelige beeld van de winkel. "We veranderen de winkel. De grote spullen gaan naar achteren en we doen alles tijdens de openingstijden, dus dan duurt het wat langer." Aan de winkel dichtgooien om het sneller voor elkaar te krijgen moet de 28-jarige ondernemer niet denken. "We willen de mensen niet teleurstellen." Hij doelt daarmee ook deels op de vaste klanten, waarvan sommige elke dag even komen 'buurten'. Want volgens Johannes heeft zijn kringloopwinkel ook duidelijk een sociale functie.

Fijne sfeer
Neem bijvoorbeeld het clubje van 20 vrijwilligers dat hem helpt in de winkel. Een divers groepje. Sommige vrijwilligers hebben een betaalde baan en doen dit erbij en voor anderen is het een mogelijkheid om even onder de mensen te zijn, om afleiding te hebben. Johannes: "Er is een fijne sfeer en dat vind ik belangrijk. Ik zeg altijd: als je zin hebt en je voelt je lekker, kom dan. Dan ben je hier omdat je hier zelf wilt zijn, niet omdat je dat bijvoorbeeld een week geleden zo hebt afgesproken." Volgens de eigenaar dé manier om een gemotiveerd team in de winkel te hebben.

Zelf kwam Johannes een paar jaar geleden voor het eerst in een kringloopwinkel. Het idee sprak hem wel aan en dat werd, naast het sociale aspect, zijn drijfveer. "Ik ben de winkel begonnen omdat ik het zonde vind als er goede spullen worden weggegooid terwijl iemand anders er nog iets aan heeft. Ik ben niet geldgedreven." Spullen op Marktplaats zetten doet hij dan ook niet. Hoewel hij er dan wellicht meer voor zou kunnen krijgen. "Ik krijg wel eens hele mooie spullen binnen, spullen die je niet zo vaak ziet in een kringloopwinkel. Maar die gun ik ook mijn klanten. Die zet ik niet op Marktplaats." Of hij zelf veel koopt? "Nee, ik ben geen shopper", glimlacht hij. "Als ik één paar schoenen heb is dat genoeg, waar moet ik die drie andere paren laten. Ik ben niet materialistisch, ik heb weinig nodig."

'Ik ben de winkel begonnen omdat ik weggooien zonde vind'

Vrijstelling GAD
Het enige puntje waar Johannes zich weleens druk over maakt is het feit dat ze geen vrijstelling van de GAD hebben. "We komen regelmatig bij oudere mensen spullen ophalen. Dan nemen we een paar stoelen mee, maar dan staat er ook een bank die eigenlijk naar de stort moet. Ik wil die graag voor zo iemand meenemen en wegbrengen, maar ik moet daar dan voor betalen."

Steeds vaker kiezen ze er daarom voor de bank te laten staan. "Dan moeten die oude mensen zelf een afspraak met de GAD maken, de bank buiten zetten en dan komt een vrachtwagen van de GAD hem ophalen." Volgens Johannes wordt het met een vrijstelling voor kringloopwinkels een stuk makkelijker voor alle partijen. De klanten die in Bussum binnenlopen zijn zeer divers. Eigenlijk uit alle lagen van de bevolking. Johannes somt ze op: "Mensen die bij de voedselbank zitten, artsen, vluchtelingen, BN'ers."

Kleding, boeken en curiosa zijn erg in trek. En het is er in verschillende prijsklassen. "Kijk," legt Johannes uit, "als we spullen binnenkrijgen waar we wat meer voor kunnen vragen, een kast van 250 euro bijvoorbeeld, dan wordt die gekocht door mensen die wat meer te besteden hebben. Zo kunnen wij de prijs van zeg maar de basisbehoeften laag houden. "Mokken voor 20 cent, een spijkerbroek voor 2 euro en een stoel voor 20 euro bijvoorbeeld."

Kringloper Naarden
Ook bij de kringloopwinkel in Naarden, De Kringloper, staat de winkel vol met gebruikte spulletjes. Voor het uitstallen van de koopwaar hebben ze meer vierkante meters tot hun beschikking dan de kringloopwinkel van Johannes. Ook de organisatie die hier achter zit is een tikkeltje groter. De Kringloper Naarden is onderdeel van de Tomingroep en is daarmee een leer-werkbedrijf met ruim 1800 mensen in dienst, waarvan het merendeel met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die in een re-integratietraject zitten. Dat kunnen mensen met een burn-out zijn die willen herintreden of mensen met een beperking. Maar ook vluchtelingen in het bezit van diploma's die in Nederland niet erkend worden of mensen die na een ongeval moeten revalideren.

Kortom, veel mensen die een opstapje nodig hebben. Een belangrijk doel is namelijk dat deze mensen ook weer zo veel mogelijk uitstromen naar ander werk. In Naarden zijn er op die basis zo'n 70 mensen werkzaam. Daarnaast is er nog het vaste personeel om de mensen op te leiden.

Vintage en hip
Volgens Simone Ooijens, werkzaam op de afdeling Marketing en Communicatie van de Tomingroep, kunnen mensen bij hen stapsgewijs heel veel bijleren. "Bij De Kringloper kun je beginnen met sorteren achter de schermen en als je dat wilt kunt je daarna etaleren en een stap verder is misschien klantcontact." Ook Ooijens ziet de bezoeker van de winkel steeds diverser worden. "Vroeger was het een schande dat je bij de kringloop kocht, nu is het vintage en hip."

Topdagen
Topdagen zijn maandag, vrijdag en zaterdag. Simone: "Vrijdag zijn veel mensen vrij en op maandag komen er veel mensen die op de nieuwe aanvoer wachten." Volgens de medewerkster wordt de winkel, omdat er zo veel spullen ingeleverd worden, de hele dag door aangevuld, "Wachten tot maandag is dus eigenlijk niet nodig", vult ze aan.

Een beetje snuffelen
Ook in de winkel in Naarden doen ze hun best om meer te zijn dan een winkel alleen. Zo houden ze een veiling en geven ze regelmatig workshops. "We laten zien hoe je een oud bruin kastje heel hip kunt maken door hem een ander, bijvoorbeeld wit, kleurtje te geven." En ze zorgen dat het aanbod regelmatig wisselt.

"Verrassing is belangrijk bij ons, mensen komen vaak niet voor iets specifieks. Ze willen een beetje snuffelen tussen de spullen."