Afbeelding

Uit de historie van Bussum en omgeving

Not in my backyard (Nimby)

De afbeelding toont een deel van de plattegrond van het Spiegel omstreeks 1880. De plattegrond is een bijlage bij de brief, gedateerd 26 februari 1882, van BouwMij Nieuw-Bussum aan de Raad van State. Op de tekening is achter het woord 'Spoorweg' met een zwart blokje de beoogde plaats van een fabriek getekend. Daarboven het gearceerde terrein van de Fröbelschool. De BouwMij schrijft in de bijlage het volgende:

"Geprojecteerde fabriek Van Veen, Fock & Kuyper, juist achter het terrein voor de Fröbelschool en tegenover de villa Anni Coland. De gemeente heeft met het oog op de vermeerderde villabouw een klinkerweg gemaakt in November 1881. Vele particulieren en de Vereeniging tot Verfraaiing hebben een grintweg aangelegd ter verbinding van de villawijk het Spiegel met den Hilversumschen weg. Dezelfden hebben een grintweg aangelegd ter verbinding van het Spiegel met den 's Gravelandschen weg. Waarom de fabriek niet meer naar het oosten of het westen geplaatst?"

Met 'een klinkerweg' werd de Heerenstraat bedoeld; met 'een grintweg' de Nieuwe Hilversumseweg en daarna noemen ze het stuk Nieuwe 's-Gravelandseweg langs het Wandelpark (rood ingekleurd), ook grintweg.

De genoemde fabriek was de Bussumsche Briquettenfabriek, waar de BouwMij (de 'projectontwikkelaars' Loman en Biegel die rijke Amsterdammers naar het Spiegel lokten) bezwaar tegen maakte. De Raad van State besliste in het voordeel van de aanvrager van de vergunning. In 1883 kwam hier de fabriek die samengeperste blokken steenkool maakte. De BouwMij wilde de vieze fabriek liever een stuk richting Hilversum of richting Naarden hebben. In 1884 vestigde zich de Bensdorp-fabriek naast de brikettenfabriek. Na de verplaatsing van de brikettenfabriek naar Vriezenveen in 1897 nam Bensdorp het stuk terrein erbij en werd de brikettenfabriek gesloopt.

Klaas Oosterom

Afbeelding