De jubilarissen.
De jubilarissen. Foto: Bastiaan Miché

Rode Kruis bedankt vrijwilligers

BUSSUM - Sommige vrijwilligers zetten zich al 10 jaar of zelfs 20, 30, 40 jaar in voor het Rode Kruis. Een geweldige prestatie en daarom werd een clubje jubilarissen afgelopen week in het zonnetje gezet tijdens de nieuwjaarsborrel. Hiermee wil het Rode Kruis - dat zelf ook jubileert - graag aandacht schenken aan het belang van vrijwilligers.

Maar liefst 150 jaar bestaat het Rode Kruis en dat kan natuurlijk alleen dankzij de inzet van mensen zoals de Bussumse meneer De Graaf, die zich al tien jaar inzet als evenementenhulpverlener en begeleider sociaal vervoer. Opvallend detail was dat de jubilarissen die afgelopen week een oorkonde en een medaille kregen samen 150 jaar aan vrijwilligerswerk erop hebben zitten.
Het Rode Kruis werkt in diverse teams en heeft ruim 270 vrijwilligers die zich in onze regio inzetten. Je ziet ze bij evenementen zoals de sinterklaasintocht in Naarden en bij Bussum Cultureel. De tak Bevolkingszorg komt in actie wanneer mensen opgevangen of begeleid moeten worden. Bijvoorbeeld toen recent door een brand in een Hilversums verzorgingshuis de mensen hun huis uit moesten. Maar ook bij de opvang van de vluchtelingen in Laren, Kortenhoef en Crailo was het Rode Kruis paraat. En dan is er nog de noodhulp die uitrukt bij grote rampen of calamiteiten waarbij meer dan 25 mensen gewond zijn. Dat is een specialistisch team dat uiteraard EHBO heeft en extra wordt getraind en begeleiding krijgt. Een belangrijke taak dus voor deze vrijwilligers, waar overigens nog extra mensen voor worden gezocht.
Esther Droste,vrijwilligersmanager district Gooi en Vechtstreek, vertelt dat er altijd vrijwilligers worden gezocht. "Sommige mensen zetten zich jarenlang in, maar we zijn net zo blij met mensen die eenmalig een project willen oppakken. Dit jaar is ons jubileumjaar. In Bussum houden we een leuke fietstocht door het district. We willen dan meer aandacht genereren voor het Rode Kruis en tegelijkertijd fondsen werven."
De vereniging kreeg tijdens de jubileumavond een kunstwerk overhandigd dat er is gekomen dankzij het Platform Maatschappelijk Verbinden Gooise Meren. De gemaakte match hield in dat de Bussumse Anthel Reijnders het kunstwerk heeft vervaardigd en heeft laten drukken bij In Primo. In ruil krijgen beiden een EHBO-cursus van het Rode Kruis.