De FIN is geen voorstander van de plannen voor een haven in de Vesting.
De FIN is geen voorstander van de plannen voor een haven in de Vesting. Foto: Bob Awick

'Als je een dynamische regio wilt zijn, moet je dat ook faciliteren'

NAARDEN - Hij is een drukbezet man, Joop van Dort. Een bekend gezicht bij veel clubjes en lokale en regionale initiatieven. De 62-jarige advocaat is onder meer voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren, zit in het bestuur van de Economic Board Gooi en Vechtstreek, is secretaris bij de Kredietunie en tennisclub Soestdijk maakt al 37 jaar dankbaar van zijn diensten gebruik. Wat drijft deze man en wat is zijn mening als FIN-bestuurder over de rol van de gemeente als het gaat om het gezond houden van de regio.

Hoe zit het met de FIN? Wat zijn jullie ambities voor de komende tijd?
"We willen als club groeien en nog meer betrokkenheid hebben met de directe omgeving. Natuurlijk is gezelligheid ook belangrijk en iedereen kent elkaar wel, maar er moet ook gewerkt worden. We willen en moeten meer zijn dan een netwerkclubje. Je bent niet in de eerste plaats lid van de FIN om elkaar werk toe te schuiven. Het gaat veel meer om elkaar te adviseren en hulp te bieden. Daarnaast houden we ons vooral met belangenbehartiging van de ondernemers in Gooise Meren bezig. We spreken namens de ondernemers en werkgevers; hoe meer er lid zijn hoe beter we alle belangen kunnen behartigen."

Zijn die belangen van ondernemers niet soms tegenstrijdig?
"We willen zo veel mogelijk met één stem naar buiten treden, bijvoorbeeld richting de politiek. De groep is divers, maar sommige problemen zijn collectief en die pakken we aan. Kijk bijvoorbeeld naar beveiliging op bedrijventerreinen, het ophalen van het vuil, een gezamenlijke inkoop, maar ook onze korte lijnen met de wethouder. Bij individuele conflicten of vraagstukken kunnen en zullen we natuurlijk wel bemiddelen. We zetten ons in voor het gemeenteloket, waar alle ondernemers uit de gemeente met hun vragen terechtkunnen. En heb je interesse in duurzaamheid bijvoorbeeld dan kan de FIN een ingang zijn om met zo'n clubje die daar zich mee bezighoudt in contact te komen."

De FIN heeft zich altijd verzet tegen retail op de bedrijventerreinen, dat is niet altijd gelukt. Hoe zit dat?
"Het wordt gedoogd, maar we zijn er niet blij mee. Strikte handhaving vindt de gemeente al snel te duur en te omslachtig. Het lastige is dat wanneer het al in een aantal gevallen oogluikend wordt toegestaan, je het een ander bedrijf moeilijk kunt weigeren. De gemeente heeft in het verleden wat steekjes laten vallen zeg maar, en heeft volgens ons niet goed gekeken naar bedrijven als opkomende webwinkels en pop-upstores. Daar is, wellicht onbedoeld, ruimte voor gelaten in het bestemmingsplan. Het voordeel is wel dat het leegstaande panden vult. Toch zitten de ondernemers op de bedrijventerreinen niet op hordes consumenten te wachten. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die niet zo goed terechtkunnen in binnensteden, die zitten ook redelijk dichtgetimmerd, maar je moet oppassen dat het centrum niet leegloopt. De FIN blijft wel bij haar standpunt dat het bedrijventerrein bedoeld is voor bedrijven die traditioneel op een bedrijventerrein horen. Denk dan aan de maakindustrie en bedrijven die opslagruimte nodig hebben."

Ondernemers zijn meestal wel te porren voor iets nieuws, maar de FIN is tegen de plannen voor een passantenhaven in de Vesting. Hoe zit dat?
"Het is geldverkwisting en tast het industrieterrein aan. Ook parkeren, geluidsoverlast en het verkeer met open bruggen wordt een probleem. Het is, als er niet een echt rondje komt, varen van Loosdrecht naar de Vecht, een volstrekt oninteressant traject. Er kunnen maar weinig bootjes in aantal en soorten van de route gebruikmaken en sloepeigenaren nemen hun eigen eten en drinken mee. Het echte seizoen is heel kort en de vaartijd veel te lang. De economische invloed zal zo goed als nihil zijn. Extra toeristen over de weg levert aanzienlijk meer op, zo verwachten wij."

De gemeente is nu een jaar oud. Waar schort het nog aan en waar moeten ze aandacht aan geven volgens de FIN?
"Als je wilt dat de regio groeit en gezond blijft, moet je zorgen voor meer mogelijkheden en ruimte voor ondernemers, het aantrekkelijk maken voor jongeren om te wonen en meer groen binnen de kernen. Anders wordt onze regio een groen graf. De gemiddelde leeftijd is hoog, het aantal arbeidsplekken daalt en de huizenprijzen stijgen. De regio slibt dicht qua bereikbaarheid en ook intern verkeer is niet eenvoudig. Daarbij vind ik dat ze verder moeten kijken dan de gemeente. Het aantal werkenden in onze regio neemt af en het aantal inwoners neemt toe. Ze werken dus veelal buiten de regio. Als je een dynamische regio wilt zijn, moet je dat faciliteren. Op het gebied van onderwijs, ondernemerschap, werkgelegenheid en wonen. Maak de centra leefbaar, het werken nabij stations mogelijk en zet in op innovatie schone bedrijven. Toerisme is een speerpunt, ook dat geeft kansen voor ondernemers en zorgt voor gebruik van onze natuur. Alles binnen kaders natuurlijk. Geen wilde dingen die niet in deze kwetsbare en vrij kleine regio passen."

'De economische invloed van een haven zal zo goed als nihil zijn'

Hebt u nog wel tijd om te werken of slaapt u nooit?
"Ik heb geen gezin en vind het verdienen van geld niet het belangrijkste. Ik heb een grote interesse in de regionale economie en op evenementen in de regio laat ik eigenlijk altijd wel mijn gezicht zien. Ik vind het leuk om die mensen te ontmoeten en ik ben geïnteresseerd in hun motivatie om daarmee bezig te zijn. Dat maakt het leven voor mij leuk en daarom kies ik ervoor minder declarabele uren te maken en meer van dit soort vrijwilligerswerk te doen. Ik houd ook nog tijd over om te golfen en uit eten te gaan. Veel vergaderingen zijn na werktijd. Dat betekent dat de avonden gewoon ietsje korter zijn. Ik ben wel verslaafd aan nieuws en informatie, lees de hele dag kranten, kijk op nu.nl en als ik televisie kijk dan is dat Voetbal Inside en sta ik tegelijkertijd te strijken."

De Nieuwjaarsreceptie van de FIN werd vorige week gehouden.