De winnende foto van de 5-jarige Nick.
De winnende foto van de 5-jarige Nick. Foto: Corina Bouwerikse

Bussumse wint NRC Fotowedstrijd

'Portret van Alopecia'

BUSSUM - Portretfotograaf Corina Bouweriks heeft de NRC-Kamera Express Fotowedstrijd 2016 gewonnen. Ze won zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs met deze indringende foto van de 5-jarige Nick.

Bouweriks legt uit wat we op de foto zien. "Ik ontmoette Nick toen ik bezig was met een serie over de Stichting Haarwensen. Een stichting die gratis pruiken maakt voor kinderen die hun haar verliezen door een haarziekte of door een medische behandeling. De pruiken worden gemaakt van echt haar dat door anderen (kinderen en volwassenen) gedoneerd wordt. Nick heeft de haarziekte Alopecia en is vrijwel van de ene op de andere dag al zijn haar kwijtgeraakt. In zijn handen heeft hij een vlecht van een van zijn twee zusjes. Zij had haar lange haar afgeknipt voor donatie aan de Stichting Haarwensen."

Bouweriks was enorm verrast en blij dat zij er met de winst vandoor is gegaan. "Er deden wel 4000 mensen mee met een inzending. Ik was al bijna vergeten dat ik iets had ingezonden," reageert ze. De Bussumse won de NRC fotowedstrijd 2016 met vlag en wimpel. De vakjury verkoos haar foto tijdens een speciale avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam tot de beste van de maand december. Het publiek kon ook haar keuze maken uit twaalf foto's en besloot dat Bouweriks de allerbeste foto van 2016 had gemaakt. Haar prijs is een printer. Daarmee zal ze alle kinderen die meegewerkt hebben aan de serie voor Stichting Haarwensen een mooie professionele print geven.

Ze heeft al veel reacties gehad op het winnen van de prijs. "Ook uit Bussum van een aantal mensen die Alopecia hebben. Het is dus geen ver van mijn bed gebeuren; het kan iedereen overkomen."

Tot slot is Bouweriks erg blij met de aandacht die de foto genereert voor Alopecia bij kinderen en de Stichting Haarwensen.