Lisa was enorm verrast toen ze de award ontving.
Lisa was enorm verrast toen ze de award ontving. Foto: Bob Awick

'Ik kan het iedereen aanraden, Bussumer van het Jaar te zijn'

BUSSUM - "Ik kan het iedereen aanraden, Bussumer van het Jaar te worden", grapt Lisa Schonewille ruim een week nadat ze tot Bussumer van het Jaar 2016 werd gekozen voor alle activiteiten die ze organiseert op het gebied van duurzaamheid.

De reacties die ze ontving waren echt hartverwarmend en heel bijzonder. "Iedereen was blij voor me en vond dat ik het echt verdiend had." De bescheiden winnares vertelt lachend dat ze even overwogen heeft om een paar dagen achter de bank te kruipen, maar waagde zich toch op straat. Daar werd ze veelvuldig aangesproken en herkend de afgelopen dagen en spontaan, ook door mensen die ze niet kent, gefeliciteerd.

Drie keer jarig
Het voelde voor Lisa een beetje alsof ze drie keer jarig was. "Ik zie soms mensen denken: 'er is iets met jou, ik ken jou ergens van. Mensen konden er natuurlijk ook echt niet omheen, die drie pagina's in het BussumsNieuws."

Het moment waarop ze de bijbehorende award uit handen van eindredacteur van het BussumsNieuws, Jessica de Jong, ontving staat haar nog goed bij. "Ik dacht dat ze langs kwam om een foto te maken van onze buurttuin, ik was dus heel erg verrast." Het voelde als een warme douche vertelt ze verder. Er waren veel vrijwilligers bij en iedereen reageerde zo enthousiast." Als het eind van deze week wat rustiger is gaat ze ook iedereen nog op haar eigen wijze bedanken voor alle leuke reacties.

Soupurbe
Lisa organiseert onder de vlag van Soupurbe allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid. "Het is eigenlijk gewoon vrijetijdsbesteding voor mij. Ik werk daarnaast fulltime. Ik heb een eigen bedrijf, Lucaweb." Maar goed, een ander doet iets voor de voetbalvereniging, maar Lisa heeft niet zoveel met voetballen. "Toevallig heb ik wel veel met duurzaamheid. En het is mooi dat mensen elkaar daarin kunnen vinden en je gezamenlijk iets kunt doen. De verkiezing tot Bussumer van het Jaar stimuleert haar om door te gaan met haar activiteiten. Hoewel het niet lijkt alsof ze ook maar enige stimulans nodig heeft van buitenaf.

Felicitaties
Ook van haar voorganger, de Bussumer van het Jaar 2015 Jochum Jarigsma, ontving Lisa felicitaties. Hij noemde haar een eervolle opvolgster. Al met al heeft haar uitverkiezing tot Bussumer van het Jaar 2016 behoorlijk wat impact gehad op de laatste dagen van 2016 en dat zal in 2017 nog wel even voortduren.