Jorg, Mariecke en Rob zijn terug op de plek waar een man zes jaar geleden op ze inreed.
Jorg, Mariecke en Rob zijn terug op de plek waar een man zes jaar geleden op ze inreed. Foto: Joost Lammers

'Dat iemand op mij inrijdt hoort niet bij mijn werk'

REGIO - Agenten zijn regelmatig het slachtoffer van geweld. Afgelopen jaarwisseling was het weer raak. Daders hangt een zware straf boven het hoofd, maar de gevolgen voor de agenten zijn ingrijpend. De Gooise politieagenten Rob, Jorg en Mariecke weten er alles van. Ze kregen er mee te maken toen een agressieve man hen in Huizen probeerde dood te rijden. In de documentaire 'Agenten in levensgevaar' van mediapartner NH vertellen ze openhartig over deze dag.

De nacht van 14 februari 2011 staat bij de Gooise agenten Mariecke, Jorg en Rob in het geheugen gegrift. Een tot dan toe rustige nachtdienst krijgt een dramatische wending als ze naar Huizen worden gestuurd. Een man dreigt zijn ex te vermoorden. Hij is mogelijk in het bezit van een vuurwapen. Als hij in de buurt van de woning op de agenten stuit, richt hij zijn agressie op hen. Rob, die hondengeleider is, is er als eerste. Hij zet zijn politiebus schuin op de weg en vangt de man op die vanuit Laren aan komt scheuren. De opvallende gele auto stopt vlak voor hem. Rob stapt uit en beveelt dat man zijn handen moet laten zien, maar de man reageert niet. "Hij kijkt me recht aan en begint op een absurde manier te lachen. Het was zoals The Joker in de films van Batman. Het was geen normale lach, hij keek er op een heel aparte manier bij."

Daarna gaat het heel snel. De man geeft gas, stuurt om de politieauto heen en scheurt verder de wijk in. Rob trekt zijn wapen en schiet een aantal keer op de auto. Mariecke en Jorg komen op dat moment net aanrennen over de weg. De auto ontweek de agenten niet, integendeel. "We zagen dat de koplampen in onze richting kwamen. Ze volgden ons", vertelt Mariecke. Jorg: "De bestuurder reed doelbewust op ons in." De agenten weten ternauwernoord op een verhoging bij een bushalte te springen om aan de aanstormende auto te ontsnappen. Ook zij schieten meerdere malen op de auto. Dat heeft succes, want verderop raakt de auto van de weg. De man vlucht te voet de wijk in en ontsnapt.
Agressie en geweld tegen hulpverleners nemen toe, zegt het OM. De gevolgen voor de agenten zijn ingrijpend, zeker als het zo ver gaat als in deze situatie. "Dit is maar net goed gegaan. Op de terugweg naar bureau komt wel het besef dat je in levensgevaar bent geweest", zo blikt Jorg terug. Ook voor familie en vrienden komt dat hard aan. "Iemand wilde mij iets aan doen. Dat vind je zelf erg, maar je familie realiseert zich ook dat het heel anders had kunnen aflopen. Zij vinden het misschien nog wel erger", vertelt Mariecke. "Dit hoort niet bij mijn werk. Er hoort niet op mij ingereden te worden." Jorg: "Mijn moeder dacht: 'ik had mijn zoon kunnen verliezen' en dat doet wel wat met je."

Spoorloos
De man die Mariecke en Jorg probeerde dood te rijden, bleef jaren spoorloos. Tot hij in 2015, vier jaar na het incident, in Zwitserland werd opgespoord en kon worden verhoord. Omdat er geen uitwisselingsverdrag is met Zwitserland, kon hij daarna weer gaan. Hij is nog steeds op vlucht, maar als hij in Nederland komt, hangt hem een forse gevangenisstraf boven het hoofd. De rechter veroordeelde hem eind 2016 tot 26 maanden cel. De agenten zijn tevreden met deze uitspraak.

door Joost Lammers

Het is inmiddels bijna zes jaar later, maar die bewuste 14e februari in 2011 spookt af en toe nog door hun hoofd. Ze zijn voorzichtiger geworden en alerter in vergelijkbare situaties. Jorg: "Dan zie je dat je als politieman, die een mooi uniform draagt en iets uit wil stralen, toch wel kwetsbaar bent." Mariecke is heel resoluut. "Geweld tegen de politie mag niet normaal worden. Dat accepteer ik niet. Rob: "Mijn familie verwacht dat ik weer thuiskom als naar het werk ga. Dat is ook mijn insteek."

De NH-documentaire 'Agenten in levensgevaar' is terug te vinden via BussumsNieuws.nl en NaarderNieuws.nl.