Na opheffing van de lokale afdeling stopte de ANBO ook met de activiteiten.
Na opheffing van de lokale afdeling stopte de ANBO ook met de activiteiten. Foto: Yvette de Vries

'De ANBO heeft ons gewoon in de kou laten staan'

BUSSUM - "We moesten het eigenlijk maar gewoon zelf uitzoeken, maar we kunnen 800 leden toch niet in de kou laten staan", reageert Chris Beun, op het besluit van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) om de ondersteuning van alle lokale activiteiten te stoppen. Ook de club die wekelijks bijeenkomt in Stokjes en Lepels in Bussum dreigde daarvan de dupe te worden. En dus hebben ze besloten zelf hun eigen vereniging op te richten genaamd de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren (ASGM).

door Yvette de Vries

Het lokale bestuur, onder wie Chris Beun en Hannie Walet, kwam in actie. Samen met nog een aantal andere vrijwilligers werd snel een nieuwe vereniging opgetuigd. De ASGM met Beun als ad interim voorzitter en Walet als secretaris.

Afgelopen maandag hadden ze hun eerste bijeenkomst. Gewoon op de oude vertrouwde plek. "Voor de mensen uit Gooise Meren die lid zijn verandert er niet zo veel", stelt zijn medebestuurslid Walet. "De ASGM zal alle activiteiten voortzetten." Er is dan ook deze maandagochtend als vanouds een gezellig koffie-ochtendje met boekenruil. Maar ook de dagjes uit, de lees- en handwerkclub, en de jaarlijkse vakantie, worden nu onder de vlag van de ASGM aangeboden.

Ze moesten snel handelen, Beun en de zijnen, want de aankondiging van de ANBO om te stoppen met de activiteitenteams kwam onverwacht en kort van te voren. Door dat snelle handelen hebben ze veel dingen goed en op tijd kunnen regelen. Walet benadrukt dat ook de ASGM de voordelen van collectiviteitskorting op de zorgverzekering en de hulp bij het invullen van belastingaangifte garandeert. Maar daar gaat het eigenlijk niet om. De belangrijkste rol van de ASGM en voorheen dus de ANBO is sociaal maatschappelijk van aard.

Walet: "Veel oudere mensen zitten in een sociaal isolement. Ze zijn alleenstaand en durven niet zomaar ergens op af te stappen. De behoefte aan een organisatie als de onze is groot." Ze hebben dan ook hard geknokt voor het voorbestaan. Dat dat niet onder de vlag van de ANBO kon betreurt ze, maar volgens de strijdlustige Walet lieten ze hen geen keuze. "Ze hebben ons gewoon in de kou laten staan. Lokaal interesseert ze niets meer, dat neem ik ze kwalijk." Walet weet waar ze het over heeft, ruim veertien jaar was ze bestuurslid van de lokale ANBO-club. "We werden voor een voldongen feit gesteld in oktober en moesten het maar uitzoeken." Het beetje startkapitaal dat ze mee kregen is aangewend voor het oprichten van de nieuwe vereniging, een website en flyers om bekendheid te geven aan het initiatief.

Bekendheid
Inmiddels heeft de vereniging al ruim 125 leden. Dat is een fractie van de 800 die van de ANBO lid waren. Volgens Walet heeft dat vooral te maken met de onbekendheid. "De ANBO heeft in november een brief gestuurd aan alle leden en een enkele zinsnede gewijd aan het stopzetten van de activiteiten." Ze vreest dat veel leden het niet hebben gelezen of te laat waren met het opzeggen van het lidmaatschap. "Dat kon tot 1 december, de mensen hadden dus niet veel tijd."

'We hebben 125 leden, een fractie van de 800 ANBO-leden'