Burgemeester Albertine van Vliet:
Burgemeester Albertine van Vliet: "Ik kwam hier al, maar heb veel nieuwe dingen ontdekt. Ik kom graag nog eens terug." Foto: Bob Awick

'De gemeente staat er goed voor. Dat maakt me trots'

GOOISE MEREN - Ze heeft anderhalf jaar achter de rug: een half jaartje als waarnemend burgemeester van Bussum en nu een heel jaar als waarnemend burgemeester van Gooise Meren. Burgemeester Albertine van Vliet vertrekt en draagt het stokje over een paar weken over aan Han ter Heegde, de eerste burgemeester van Gooise Meren. Van Vliet houdt zonder meer een tevreden gevoel over aan haar burgemeesterschap. "We hebben vooral het afgelopen jaar heel hard gewerkt om deze gemeente op te bouwen en het gaat al heel erg goed, zeker als je beseft dat de gemeente pas een jaar bestaat. Dat maakt me echt ontzettend trots."

U werd anderhalf jaar geleden de burgemeester van Bussum na het vertrek van burgemeester Henk Heijman. Hoe was dat?
"Er was heel wat gebeurd, dus het was wel even aanpoten. Er heerste onrust. De eerste avond vergaderde meteen de gemeenteraad over het rapport dat gemaakt was over het handelen van burgemeester Heijman. Ze hadden me van te voren wel gewaarschuwd over de ontstane problemen en alle strubbelingen. Er waren veel verstoorde verstandhoudingen en je merkte ook wel dat de gemeenteraad zich geen raad wist met de hele situatie. Het was voor ons allemaal even wennen."

Uw taak was om de rust terug te brengen. Heeft u dat kunnen doen?
"We hebben wat dat betreft wel heel wat stappen gezet. Je merkte toen al snel dat de gemeenteraad na de kwestie rond Henk Heijman en alles wat er nog meer speelde een nieuwe start wilde maken. Dat hele hoofdstuk werd echt afgesloten. Vervolgens bleek het al snel een stuk beter te gaan. Het staat er nu, ook al hebben we nu een hele andere gemeenteraad, een stuk beter voor."

Hoe vond u dat half jaartje burgemeesterschap van Bussum?
"Het was vanzelfsprekend wel anders dan wanneer het een vast burgemeesterschap was geweest, want als waarnemend burgemeester word je echt een taak meegegeven. Dat was rust brengen en Bussum besturen tot aan het samenvoegen tot Gooise Meren. Als waarnemend burgemeester bouw je niet echt een band op met de bewoners, want je bent er maar voor even. Toch heb ik me wel echt de burgemeester van Bussum gevoeld. Ik voelde me heel erg verantwoordelijk voor hoe het hier ging en ik kijk ook met veel voldoening terug, vooral vanwege het vertrouwen dat ik van iedereen gekregen heb. Ik heb me hier ook heel erg thuis gevoeld."

Na dat half jaar werd bekend dat u waarnemend burgemeester van Gooise Meren werd...
"Daar heb ik ja tegen gezegd zonder er al te lang over na te hoeven hebben denken. Dat was vooral omdat we toen al met z'n allen hard aan het werk waren om deze gemeente op te bouwen. Daarnaast kende ik de mensen al en alle lopende zaken. Als er weer een andere burgemeester zou komen, had alles veel langer kunnen gaan duren. Het was de beste keuze voor de gemeente. De raadsleden stonden er allemaal achter en dat voelde heel goed."

Hoe was het om de gemeente van de grond af op te bouwen?
"Dat was heel spannend. Het eerste jaar van Gooise Meren kan je vergelijken met het opzetten van je eerste tent. Dan ontbreken er steevast tentstokken, je tentdoek scheurt lek, je moet zoeken naar haringen en de grond blijkt niet geschikt. Het was echt heel veel zoeken. Vooral de eerste maanden was het wennen. Voor de gemeentemedewerkers zelf, maar vooral ook voor alle bewoners. Het was af en toe best een rommeltje, maar dat weet je van te voren."

Waar staat Gooise Meren nu?
"Zeker als je beseft dat we pas een jaar achter de rug hebben, dan staat het er gewoon heel goed voor. Ik vind dat echt bewonderenswaardig. Ik heb meer dan 25 jaar als openbaar bestuurder gewerkt en ook een fusie van twee waterschappen begeleid en daarmee dus heel veel meegemaakt. Zo snel als het hier allemaal gegaan is, is echt bijzonder te noemen. We hebben er met z'n allen de schouders onder gezet en het afgelopen jaar veel werk verzet. Het meeste loopt nu zoals het moet lopen. We hebben echt veel bereikt."

Waar bent u het meest trots op?
"We hebben echt een paar grote stappen kunnen zetten. Na vele jaren hebben we nu een akkoord voor de bouw op de KNSF-grond, we kunnen gaan bouwen. Daarmee kunnen we vooruit kijken. Daarnaast hebben we de begroting op orde en zijn we onder het financieel toezicht van de provincie uit. Dat is echt heel knap na een jaar. Zeker omdat we het niet makkelijk hebben gehad. We hebben hoe dan ook een paar langlopende en grote dossiers kunnen afwerken. Ik ben heel trots op 'mijn club'."

Waar kijkt u vooral op terug?
"Eén van de voornaamste zaken het afgelopen jaar was de komst van een asielzoekerscentrum naar de gemeente. Buurtbewoners hadden daar grote zorgen over, mede vanwege het verleden. Het zorgde wel voor onrust. Door steeds met groepjes buurtbewoners te praten en hun zorgen aan te horen, kwam er meer draagvlak voor het asielzoekerscentrum. Dat heeft er echt voor gezorgd dat er rust kwam en dat de zaak niet uit de hand is gelopen. Ik vind dat Gooise Meren op dat vlak echt een voorbeeld vormt voor andere gemeente waar dit probleem speelde."

Wat kan er nog beter?
"Je merkt nog steeds dat mensen moeten wennen aan Gooise Meren. Dat geldt voor bewoners, maar ook voor de gemeenteraad. Er wordt nu vaak nog gekeken of de kernen wel goed naar voren komen. Er wordt nog heel erg geworsteld wat dat betreft. Dat moet wel gaan veranderen. Je moet vanzelfsprekend wel voldoende aandacht hebben voor alle kernen, maar er moet ook gedacht worden aan het grotere geheel. Er moet echt een balans tussen worden gevonden. Het Gooise Meren-gevoel moet nog meer gaan leven. Dat is ook logisch als je pas een jaar onderweg bent. Er kan nog heel veel beter. Aan de andere kant kun je wel zeggen dat we een goede keuze hebben gemaakt om te gaan fuseren. We staan veel sterker en kunnen veel meer aan. Tot nu toe is Gooise Meren geslaagd."

Wat laat u achter voor uw opvolger?
"Met Han ter Heegde aan het roer kan er verder gebouwd worden. De gemeente heeft straks echt een hele ervaren burgemeester."

Noem eens iets wat belangrijk is?
"Er moet veel meer gedacht gaan worden aan waar deze gemeente voor staat. Er liggen veel kansen. We hebben een groot potentieel als het gaat om toerisme. Met Naarden Vesting, het Muiderslot, Pampus en zo kun je wel even doorgaan. Dat kunnen we nog meer op de kaart zetten. Maar dat geldt ook voor Gooise Meren als woon- en werkgemeente. Die kansen moeten opgepakt worden. Daarnaast kunnen we een sterkere speler worden in de regio."

Wat gaat u zelf straks doen?
"Absoluut niet stil zitten. Ik ga veel van mijn andere werk weer oppakken. En voor de rest gaan we heel veel reizen komend jaar. Vanaf een afstandje zal ik Gooise Meren zeker nog volgen. Ik zal ook zeker nog terugkomen. Ik heb dingen ontdekt van de gemeente die ik niet kende, zoals wandeltochten. Dat kom ik graag verder ontdekken."