Jeroen van der Werf en Mark van den Bos willen snel starten met de renovatie.
Jeroen van der Werf en Mark van den Bos willen snel starten met de renovatie. Foto's: Bob Awick

Vestingwerken krijgen komende zes jaar lang een opknapbeurt

NAARDEN - Een jaar geleden kwamen de Vestingwerken in handen van de Nationale Monumentenorganisatie. Inmiddels ligt de uitvoering bij de Stichting Monumenten Bezit (SMB). Was er is het begin nog heel veel weerstand tegen deze overname, de stad Naarden had immers liever zelf zeggenschap behouden over de Vestingwerken, nu lijkt het tij gekeerd. De SMB ervaart veel medewerking van de inwoners en gemeente en kan komend jaar gaan beginnen met het echte werk:herstelwerkzaamheden. Aan het woord directeur Mark van den Bos en fortexpert Jeroen van der Werf.

door Jessica de Jong

Een jaar de Vestingwerken in portefeuille, hoe bevalt het?
Mark van den Bos: "Nog steeds heel goed. Als je dan toch een Vesting mag beheren, dan is Naarden de beste om te hebben. Het is een prachtige Vestingstad."

Het afgelopen jaar hebben jullie de Vestingwerken in kaart gebracht. Hoe staan het ervoor?
Jeroen van der Werf: "Over het algemeen wel goed, maar er zitten ook hele slechte plekken bij. Die zijn soms wel zorgelijk. Het was wel bekend dat er achterstallig onderhoud was. Dat hebben we dus terug gezien. Structurele problemen zoals verkeerde opbouw van gronddekking, lekkages, scheurvormingen in gewelven van bastions."

Wat is het plan van aanpak?
Mark van den Bos: "Eerst hebben we gekeken; wat is er allemaal en welke subsidies kunnen we hiervoor aanspreken. Het Rijk heeft namelijk geld beschikbaar voor onderhoud. Dat betreft een zesjarenplan. Wij gaan ons dus ook op de komende zes jaar focussen. We zullen het onderhoud per Bastion uitvoeren zodat alles eerst in een stabiele fase komt. Pas in een volgende fase gaan we dan ook verbeteringen uitvoeren."

Het klinkt als veel werk. Waar beginnen jullie?
Jeroen van der Werf: "Met Oud Molen, daar waar Jan des Bouvries zit. Bastion Oud Molen is er qua onderhoud het slechtste aan toe. Met name aan het Zeefront zie je hele slechte stukken. Scheuren in de muren, voegen eruit. De laatste keer dat hier gerenoveerd is, dat is 50 jaar geleden. Daarna is er minimaal onderhoud geweest en dat zie je. Oud Molen wordt in de periode 2017 - 2018 aangepakt. Dit wordt ook de plek waar er fluisterbootjes voor toeristen kunnen komen, een plan van Thijs Cobben en Aimée Vegter; twee Naarders."
En daarna?
Mark van den Bos: "Daarna hopen we ieder jaar een ander bastion aan te pakken. De volgorde is: Oud Molen, Promers Kazerne, Oranje, Turfpoort, Nieuw Molen en daarna Katten. De volgorde per 'ster' is: bastion, ravelijn, courtine. Ieder jaar een project en dat zes jaar lang. We pakken dan dus niet alle problemen aan, maar wel de meest noodzakelijke. We willen eerst een homogeen beeld creëren. Eigenlijk moet je straks niet kunnen zien dat we zijn geweest."

'Het metselwerk alleen is al 45.000 vierkante meter'

Hoe verloopt het contact met inwoners en gemeente?
Mark van den Bos:"Heel goed. Wij zien geen beren op de weg, ook niet op lange termijn. Tenzij de gemeente een andere koers gaat varen. We werken mee aan de Unesco-nominatie en dat is voor ons mede een reden om een mooi bezoekerscentrum te huisvesten in de Vesting. Met zo'n status wordt ook het landschap beschermd en dat zou dan voor ons weer gevolgen hebben. Behalve met instanties hebben we ook veel contact met mensen uit Naarden. Zo weten ze van alles wat niet is gedocumenteerd. Een voorbeeld is dat de mensen van de woonboten ons precies konden vertellen waar de waterleidingen zitten. Daar waren geen tekeningen van."

De heren vervolgen: "De Gele Loods wordt aangepakt. Daar komt een bezoekerscentrum in voor toeristen, een documentatiecentrum en we willen er kantoren maken voor onszelf en voor het Vestingmuseum. Verder gaan we aan de slag met de renovatie van de brugwachterswoning en het kantine gebouw (De Hoed) en we werken mee aan de plannen voor de realisatie van de historische haven voor de deur van het Arsenaal. We horen terug dat de mensen het fijn vinden dat er nu eindelijk wat gaat gebeuren. De plannen van de haven lagen er bijvoorbeeld al tien jaar. Tot slot werken we aan de verplaatsing van het Vestingmuseum maar daar nemen we, met de komst van een nieuwe museumdirecteur, rustig de tijd voor."

De brugwachterswoning wordt geheel opgeknapt.