Wat te doen met het Stadskantoor in Naarden?
Wat te doen met het Stadskantoor in Naarden? Foto: Jessica de Jong

Meer invloed op toekomst Stadskantoor Naarden

NAARDEN - Inwoners krijgen via een belanghebbendenwerkgroep meer invloed op de nieuwe bestemming van het overbodige Stadskantoor van Naarden. De gemeenteraad van Gooise Meren bespreekt op de Politieke Avond van 23 november het raadsvoorstel voor de verkoop van de gemeentehuizen van Naarden en Muiden.

Naar aanleiding van de bespreking van het oorspronkelijke raadsvoorstel op 29 juni vroegen de raadsfracties het college om nog eens kritisch naar het voorstel te kijken. Dat heeft geleid tot een aangepast raadsvoorstel met bijbehorend participatieplan. Voor beide locaties wordt een werkgroep samengesteld van belanghebbenden. De werkgroepen krijgen een belangrijke rol in het beoordelen van de ingediende plannen en de advisering daarover aan het college. In oktober en november heeft wethouder Boland het aangepaste raadsvoorstel besproken met vertegenwoordigers van de bewoners.

Behalve over de rol van de werkgroep is ook gesproken over de kaders die het college aan de herontwikkeling van beide locaties verbindt. In Naarden zijn op grond van het bestemmingsplan zowel woningbouw als andere functies mogelijk, in de maatschappelijke en in de commerciƫle sfeer. In het gesprek met de wethouder brachten de vertegenwoordigers van de bewoners de wens naar voren dat in de kaders ook 'het herstel van de historie' wordt opgenomen. De wethouder is echter van mening dat een van de kaders ('een in de Vesting passende ontwikkeling') ruimte biedt om de plannen mede vanuit het element 'historie' te beoordelen.

In Muiden was nieuwbouw het uitgangspunt, maar op verzoek van inwoners is nu ook hergebruik weer een mogelijkheid. Na de beoordeling en de selectie van de plannen mogen de bewoners meepraten over de verdere uitwerking van de plannen. Het gemeentehuis van Muiden is sinds begin 2016 al niet meer in gemeentelijk gebruik vanwege de fusie tot Gooise Meren. Het Stadskantoor in Naarden komt leeg te staan als de verbouwing van het gemeentehuis in Bussum voltooid is. Dat zal op z'n vroegst medio 2017 het geval zijn.