Het camerabeeld met de otter.
Het camerabeeld met de otter. Foto: Natuurmonumenten

Voor het eerst in 50 jaar een otter gespot in het Naardermeer

NAARDEN - Voor het eerst in vijftig jaar is in het Naardermeer een otter gezien. Dat laat boswachter Erik de Haan van Natuurmonumenten weten.

Het dier is in het afgelopen weekend vastgelegd met een 'cameraval' in het natuurgebied. Het was een grote verrassing voor de vrijwilligers die de beelden bekeken. De natuurorganisatie is opgetogen over de komst van de otter in het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Vooral omdat de otter is gefilmd bij de faunapassage tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen.

"Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. De boswachters zijn ontzettend blij met de waarneming van de otter in het Naardermeer. De otter staat als roofdier aan de top van de voedselketen en is daarmee graadmeter voor de kwaliteit van de natuur," aldus een woordvoerder. In 2010 werd een otter gespot in de nabijgelegen Vechtplassen, maar deze werd enkele maanden later doodgereden. Jaarlijks overlijdt bijna een kwart van de otters in het verkeer.

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Onder de weg liggen nu twee faunapassages van 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte natuurverbinding van Nederland.

Beheerder
Navraag bij beheerder Gradus Lemmen leert dat hij per 1 oktober is vertrokken bij het Naardermeer. Hij woont er nog wel, maar hij werkt nu als beheerder in Utrecht. Hij heeft zich bijna twintig jaar lang ingezet voor het Naardermeer. De nieuwe gebiedsmanager is Francine Hijmans van den Bergh geworden.