Rob, Maarten en Wouter van de Godelindescholen zijn de kar al aan het opbouwen.
Rob, Maarten en Wouter van de Godelindescholen zijn de kar al aan het opbouwen.

Naarden maakt zich al op voor komst Sinterklaas en Zwarte Piet

NAARDEN - Het is voor menig Naarder aftellen geblazen tot zaterdag 19 november. Zeker 12.000 mensen worden weer verwacht in de Vesting om daar de intocht van Sinterklaas mee te maken. Om het feest compleet te maken wordt achter de schermen al volop gewerkt.

Natuurlijk zijn alle vrijwilligers van de Stichting Burgerzin Naarden al tijden in de weer om alles rond te krijgen. Van het veiligheidsplan, de werkgroep licht en geluid en de verkeersregelaars: alles en iedereen wordt ingeschakeld. NaarderNieuws nam een kijkje bij een grote en een kleine school en bij de dames van de pietenpakken.
De ouders van de scholen in Naarden zijn erg betrokken. Zij maken de karren voor de optocht door Naarden-Vesting. In een loods aan de Energieweg zijn Wouter, Rob en Maarten druk aan het klussen voor de kinderen van de Godelindeschool. Deze kar, met daarachter vele leerlingen, is een flinke kluif werk. De mannen werken aan het skelet van een raket. "Wij hebben dit jaar gekozen voor de Minions. Ik moest even opzoeken wat dat precies is, maar het zijn gele wezentjes. We zijn met de werkgroep samengekomen en zo op het idee van een raket gekomen", vertelt Wouter. Zijn handige medeklusser Rob vertelt dat er een hele pool van vaders is die meedoet. "We hebben het bouwteam, het klusteam, het aankleedteam, het knutselteam. Al met al doet er 25 man mee."

Groep 4
Zoals ieder jaar zijn het de kinderen van groep 4 die op de kar meegaan en erachter lopen. "Ze loten wie er op de kar mag zitten, want er is maar plek voor 20 kinderen. We hebben vier groepen vier, dus 120 kinderen die erachter zullen lopen." Het wordt nog flink doorwerken voordat de hele kar klaar is en alle pakken voor de kinderen in orde zijn. Maar daar maken ze zich geen zorgen over. Wel over de klusruimte. "Het vinden van klusruimte heeft ons heel veel tijd gekost. Eerst konden we nog onder een carport staan. Maar op een gegeven moment werd het skelet te hoog en moesten we verkassen. Tegen het eind van de week moeten we deze loods weer verlaten. We hebben nog geen uitwijkmogelijkheid gevonden." De vaders vinden het jammer dat ze hierbij geen hulp hebben gekregen van de gemeente. "We hebben om hulp gevraagd, maar er kwam niets. We konden via de Stichting Monumenten Bezit wel in de Gele Loods, maar onze kar is te hoog. Dus we horen het graag als iemand nog een ruimte weet."
De ouders van de kinderen op de Comeniusschool zijn ook al druk in de weer met het thema 'Striphelden'. Deze school betrekt alle leerlingen vanaf groep 4 bij het project. "We maken 60 pakken in totaal met het thema 'Donald Duck'. Alle leerlingen van groep 4, een stuk of 14 zijn dat er, zullen op de kar zitten. Ze worden begeleid door een paar ouders en een juf. Achter de kar lopen de kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8. De hele school werkt mee aan dit project", laten de moeders Ingrid, Natascha, Miek en Gladis weten.

Groep 4 maakt de kettingen voor bij de outfits. Andere groepen knutselen ook mee aan hun pak, bijvoorbeeld door het maken van een sleutelbos voor de Zware Jongens. En groep 8 maakt altijd het pronkstuk dat voor op de kar komt. Aanstaande maandag start de opbouw van de wagen. "Voorheen konden we terecht op de gemeentewerf. Maar sinds de gemeentelijke fusie kan dat niet meer. Het staat er te vol." En dus wijken ze dit jaar uit naar de oprit van moeder Natascha die op het industrieterrein woont. "Ik heb een grote oprit en we spannen een zeiltje zodat alles droog staat. Het frame van de kar is net te groot om naar binnen te rijden." De grootste uitdaging wordt het afkrijgen van de kar. Daarnaast hopen ze op mooi, droog weer.
Wie zich ook keihard inzetten om van de optocht een succes te maken, zijn de dames van de pietenpakkennaaigroep. Al sinds juni zijn Marjan, Petra, Greet en Maike bezig om alle 35 pietenpakken te controleren en netjes te maken. "Nakijken, schoonmaken, elastiek vervangen. Maar we hebben ook nieuwe pakken gemaakt. Bijvoorbeeld één in de kleur geel en zwart van de stad Naarden. Daar kunnen wij zelf erg om lachen. Natuurlijk hanteren we wel één stijl zodat het dezelfde kleurrijke eenheid blijft."

Deze week leggen ze de laatste hand aan de pakken en wordt alles per piet klaargelegd. "Zo weten we zeker dat alle 35 volwassen en 2 kinderpietjes netjes zijn gekleed als ze aankomen in de haven van Naarden-Vesting."

Ieder pietenpak wordt nagekeken en netjes gemaakt.
Miek, Gladis, Natascha en Ingrid knutselen voor de Comeniusschool.