Sinterklaas komt zaterdag 19 november naar Naarden.
Sinterklaas komt zaterdag 19 november naar Naarden. Foto: Bob Awick

Zwarte Piet blijft hetzelfde
in kernen Gooise Meren

GOOISE MEREN - Sinterklaas komt samen met zijn pieten deze maand naar de verschillende kernen in Gooise Meren. De eerste intocht is in Bussum en daar zullen een aantal pieten een klein accent op het gezicht krijgen. De pieten die Naarden, Muiderberg en Muiden bezoeken zullen hetzelfde zijn als voorgaande jaren.

Het Sinterklaascomité van Bussum kiest er gewoon voor om met Zwarte Pieten te werken, maar brengt bij een paar pieten een accent op het gezicht aan. Dat heeft volgens de organisatie te maken met het thema waarmee deze keer gewerkt wordt. "We hebben gewoon wat leuks bedacht. Wat er exact gaat gebeuren houden we nog heel even voor ons zelf. Dat zullen mensen op de dag zelf gaan merken. Het wordt heel leuk", zo laat men weten.

Oorzaak
De Sinterklaas-organisatie doet dus geen aanpassing aan het uiterlijk van de Zwarte Pieten vanwege de ontstane commotie daarover door het hele land. "We hebben namelijk geen enkel signaal gehad dat dat nodig is in Bussum", aldus de organisatie. "We doen gewoon eens wat anders dan anders. Volgens ons speelt de kwestie niet heel erg in Bussum, maar we volgen dat op de voet."

'In Bussum speelt de kwestie met de roetveegpiet niet erg'

Muiden
Ben Boogaard van het Comité voor Openbare Feesten in Muiden: "We gaan door op het ingezette beleid en dat betekent dat de intocht niet anders is dan andere jaren. Wel blijven wij natuurlijk de ontwikkelingen volgen en zullen, indien gewenst, in de toekomst ons beleid hierop aanpassen." Boogaard laat weten al druk genoeg te zijn om het hele feest rond te krijgen. Met de zwartepietendiscussie wil hij zich niet bezighouden.

Naarden
Bij de Stichting Burgerzin Naarden leeft het onderwerp wel degelijk, laat voorzitter Aleid Hamelink weten. Toch komen er geen aanpassingen. "De wetgever bepaalt en we hebben niet gehoord dat er een verbod is op Zwarte Piet. Wat ook speelt in een kleine kern is de herkenbaarheid. Daar moeten we rekening mee houden. De intocht in Naarden is zoals in voorgaande jaren. We zijn nu vooral druk met crowdmanagement omdat veiligheid vooropstaat. We verwachten rond de 12.000 bezoekers. Dit jaar zijn we voor het eerst bezig met een bureau dat hierin adviseert."

Muiderberg
De sinterklaasintocht in Muiderberg zal met zwarte pieten zijn. "Dat is geen issue hier in het dorp," laat Sacha Emmerik weten namens het feestcomité. "We doen het traditioneel, zonder aanpassingen. Wij zijn vooral bezig met de manier waarop de Sint naar het dorp komt. Eerder kwam hij al met een boot, een helikopter, abseilend vanaf de kerk. Wat er dit jaar gaat gebeuren is weer een grote verrassing."

Wanneer zijn de intochten?
Bussum is op zondag 13 november (Wilhelminaplantsoen). Muiderberg (Brink) en Naarden (haven Arsenaal) zijn op zaterdag 19 november. Muiden (sluis) is op zondag 20 november.