Op deze plek op de Westwalstraat is het te druk om ook nog eens containers te plaatsen, volgens de omwonenden.
Op deze plek op de Westwalstraat is het te druk om ook nog eens containers te plaatsen, volgens de omwonenden. Foto: Bastiaan Miché

'Wij willen hier geen ondergrondse containers'

NAARDEN - Een ondergrondse container aan de Westwalstraat, zo'n beetje ter hoogte van de Cattenhagestraat en Nieuw Molen, dát is een plan waar Vestingbewoner Pascale van Ommeren graag een stokje voor steekt. Ze vindt het onveilig, de straat te smal, een aantasting van de wal, het geeft overlast. Kortom: de hele locatie moet nog maar eens bekeken worden en daarom deed ze haar beklag bij het GAD. Deze instantie stuurde gisterenavond (dinsdag) direct twee medewerkers om eens ter plekke te komen kijken.

Het vuilnis in Naarden-Vesting zal in de toekomst in ondergrondse containers worden verzameld. Daarvoor is het nodig dat op meerdere plaatsen in de Vesting bakken komen te staan. Het voordeel is dat de vuilniszakken uit het straatbeeld verdwijnen. Binnenkort moet men met de zakken door de stad lopen naar de container.

Het zoeken en vinden van plekken die voldoen aan alle voorwaarden was niet zo gemakkelijk. Een van de plekken die men op het oog had, was ter hoogte van de ingang van het Vestingmuseum. De eigenaar van de wallen gaf hier echter geen toestemming voor en dus werden hiervoor twee uitwijklocaties gezocht en gevonden. Dat is volgens het GAD erg zorgvuldig gedaan: er is gekeken waar het zou kunnen en passen. De uitwijklocaties zijn het Adriaan Dortsmanplein en de locatie aan de Westwalstraat waar mevrouw Van Ommeren problemen mee heeft. Ook werd gesproken over een klein inzamelpunt bij de Rehobotschool. In totaal heeft het GAD 12 zienswijzen binnengekregen met vragen die men 'eenvoudig kon beantwoorden' en dan is er nog deze klacht van mevrouw Van Ommeren. Zij vertelt wat er aan de hand is.

Wat is er mis met deze locatie?
"Het is onbegrijpelijk dat voor deze locatie is gekozen. Ik had nooit gedacht dat ze deze plek zouden kiezen. Daar waar het al zo druk is en bovendien midden in een vestingwal. Deze plaats is echt onverantwoord en verhoogt het het risico op verkeersongelukken. Daarom heb ik ook bewaar aangetekend, samen met een aantal buurtbewoners. Het betreft hier echt een veiligheidsprobleem, geen luxeprobleem."
Deze plek stond niet in het originele ontwerp?
"Nee, deze plek was niet toegewezen. Verderop in de Westwalstraat, bij het Vestingmuseum, zou een betere plek zijn. Maar de eigenaar van het Vestingmuseum was hier op tegen. Het zou de uitstraling van de Vesting en het museum niet ten goede komen. Maar ja, het is wel een logische plek en bovendien gaat het museum verhuizen. De uitstraling op deze plek bij Bastion Nieuw Molen, waar toeristen parkeren die vervolgens langs de containers gaan, is net zo onwenselijk. Het zou het eerste stukje zijn dat bezoekers kunnen zien vanaf de parkeerplaats van de vestingwerken."

Je spreekt over onveilige situaties?
"Dit is het enige stukje in de Vesting waar men het gaspedaal even in kan drukken. Hier wordt vijftig gereden. Het is een smalle, drukke doorgangsweg met tweerichtingsverkeer. De bus rijdt hier, het is hartstikke krap. Een bus en een grotere auto kunnen elkaar hier niet passeren. Daar zou dan straks een wagen van de GAD ook nog langs moeten. Ook zullen mensen hun vuilnis met de auto wegbrengen en hier dus willen stoppen. Daar komt bij dat de stoep erg smal is."

Je verwacht overlast?
"Als je hier containers plaatst, krijg je geluidsoverlast, stankoverlast, extra drukte en nog meer blokkades door dubbelgeparkeerde auto's met stationair draaiende motor als het afval wordt weggebracht. Het een aantasting van het uitzicht en ons woongenot."

'Deze plek verhoogt het risico op verkeersongelukken'

En nu?
"We hebben een gesprek met medewerkers van de GAD (tijdens het drukken van deze krant-red.). We kunnen dan het gesprek aangaan en onze bezwaren toelichten. Ook heb ik een aantal handtekeningen verzameld bij directomwonenden. Sommige waren nog op vakantie en ik overweeg nog meer mensen te vragen om te tekenen. Het gaat om de veiligheid in de Vesting."

Wat zou volgens jou een goede oplossing zijn?
"Er zijn genoeg containers in de buurt. Maar anders pleiten wij voor de plek aan de Westwal bij de Sint Annastraat. Dat gedeelte is geen drukke doorgangsweg, daar is geen busroute en er is veel meer ruimte. Bovendien is het tegenover een school en zullen omwonenden er geen last van hebben."