Daan Rolandus en Peter Senf kijken uit naar zondag.
Daan Rolandus en Peter Senf kijken uit naar zondag. Foto: Bob Awick

'We verwachten rond
de 3000 bezoekers'

NAARDEN - De jaarlijkse Open Monumentendag wordt komende zondag 11 september weer in Naarden gehouden. Uiteraard zijn de monumenten geopend en sommige bieden ook een speciaal programma. Daarnaast is er een mooie wandeling uitgestippeld langs de gevelstenen en symbolen in de Vesting. Dat sluit mooi aan bij het landelijke thema: 'Iconen en symbolen'. De organisatie is ook dit jaar weer in handen van de Stichting Open Monumentendag Naarden. Voorzitter Daan Rolandus en Peter Senf van de Stichting Historische Haven praten ons bij.

Staan er dit jaar andere activiteiten op het programma dan voorgaande jaren?
"We hebben onder andere een eenmalige rondleiding door Bastion Oranje. Bezoekers kunnen in de gewelven kijken die normaalgesproken altijd dicht en op slot zijn. De rondleiding wordt verzorgd door gidsen van het Vestingmuseum vanaf de VVV in de Utrechtse Poort. Dat gebeurt ieder half uur tussen 13.00 en 15.30 uur."
"Verder wordt de Kraanbrug bij Fort Ronduit gedraaid. Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur kunnen bezoekers vanaf de wal of vanaf de boot van de Vestingvaart kijken hoe de brug opent en sluit. Beide activiteiten zijn vrij uniek."

Wat mogen we niet missen?
"De oude ambachten in de Marktstraat."

Zijn er historische schepen?
"Dit jaar liggen er 15 historische schepen in de Oude en Nieuwe Haven. De schepen komen uit de buurt, zelfs uit de jachthaven van Naarden, maar ook uit de buurt van Zaandam, Den Haag en Woerden. Een groot deel doet al jaren mee. Meestal hebben we iets meer schepen, maar dit jaar is er meer concurrentie van andere nautische bijeenkomsten. We hebben in ieder geval een mooie tjalk en een bijzondere platbodem van rond 1945 / 1950. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn de nautische ambachten vertegenwoordigd, zoals een palingroker en een nettenboer."

Is er een officiƫle opening?
"Locoburgemeester Miriam van Meerten opent om 11.30 uur de Open Monumentendag bij het stadhuis. Daar is een optreden van het Comeniuskoor."

Wat doen jullie met het landelijke thema?
"De Vereniging Vestingstad Naarden heeft een wandeling samengesteld langs de iconen en symbolen die de Vesting rijk is. De wandeling loopt langs oude en nieuwe gevelstenen en interessante muurankers. Ook worden bijzondere symbolen benoemd. De route is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum in de Utrechtse Poort."
Hoeveel mensen verwachten jullie komende zondag?
"We gaan uit van ongeveer 2.000 tot 3.000 mensen. Hierbij zijn veel mensen van buiten Naarden. We turven de bezoekers in de Grote Kerk om hier een idee van te krijgen. Hier kun je overigens ook de hele middag, vanaf 13.00 uur, de kerktoren beklimmen."

Uniek: bezoek Bastion Oranje, kijk bij de Kraanbrug

Waar kijk je het meest naar uit?
"Veel monumenten hebben een eigen programma gemaakt. Erg leuk om te zien is dat bijvoorbeeld de Oude Begraafplaats van Naarden zo enthousiast meedoet. Zo zullen gidsen uitleg geven over de iconen en symbolen op de oude grafstenen."

Waar is meer informatie te vinden?
"Op onze website openmonumentendagnaarden.nl is alles te vinden."

Zaterdag start om 21.00 uur de Gondelvaart in de Industriehaven.