Ferry Weertman tikt als eerste aan in Rio.
Ferry Weertman tikt als eerste aan in Rio. Foto: proshots

GOUD! voor Very Ferry Fast

NAARDEN - Very Ferry Fast. Zijn bijnaam heeft Ferry Weertman meer dan waar gemaakt. Met een gouden medaille op zak bewees de 24-jarige langeafstandszwemmer Ferry Weertman uit Naarden gisteren de beste te zijn op de 10 kilometer open water zwemmen op de Olympische Spelen. "Het is gelukt! Er kwam een fotofinish aan te pas, maar mijn droom is uitgekomen: Olympisch kampioen!", schrijft Ferry op zijn blog.

Het was lang wachten of Weertman daadwerkelijk goud had gewonnen. Hij tikte duidelijk als eerste aan, maar op het scorebord stond een Griekse winnaar. Na een eeuwigdurende minuut of drie werd duidelijk dat de Naarder de nieuwe Olympisch kampioen was.
Nu Weertman goud op zak heeft, zal hij bij terugkomst in Naarden worden gehuldigd door de gemeente Gooise Meren.
Het werd een gedenkwaardige race waar Weertman excelleerde in de baai van Copacabana in Rio de Janeiro. De marathon van 10 kilometer zwemmen in open water duurde bijna twee uur. In het water streden 25 zwemmers om de eerste plaats.

Wordt het goud? Wordt het zilver? Lang blijft het spannend

Al vroeg in de wedstrijd nam de Australiƫr Poort de leiding. Op een gegeven moment lag hij meer dan een minuut voor. Weertman bleef lange tijd rustig in de achtervolgende groep zwemmen, zijn energie zo veel mogelijk sparend. Hij bleef kalm en ook zijn slag was rustig.

Echt spannend werd de wedstrijd toen er nog zo'n 1500 meter te zwemmen was. Weertman zwom het gaatje met de koploper dicht. Dit gebeurde bij de boei. Weertman wist zich uitstekend te positioneren en zwom op kop. Met een machtige eindsprint zette Weertman zijn concurrenten op afstand. De hand van Weertman tikte als eerste het bord aan. Het computersysteem signaleerde echter de Griekse zwemmer Spiros Gianniotis als winnaar. Wordt het goud? Wordt het zilver? Officieel bleef het lang ongewis, maar de tv-kijkers hadden al duidelijk gezien dat Weertman als eerste aankwam. Uiteindelijk kwam uit de bus dat de twee dezelfde tijd hadden: 1:52:59.8. Maar het was Weertman die het goud pakte. Een prachtige overwinning, waar de nummer 2 van het afgelopen WK vijf jaar voor in voorbereiding is geweest.

'Ferry heeft het ongelofelijk slim gespeeld'

"Een droom, ietwat beduusd." Zo typeerde commentator Maarten van den Weijden zijn eerste indruk van Ferry Weertman vlak voordat hij het podium besteeg. Daar kreeg hij de gouden olympische medaille en werd het Nederlandse volkslied gespeeld. Ferry had daar al op gehoopt en heeft er keihard voor gewerkt. De Naarder stond bekend als favoriet voor de race. Van den Weijden, die zelf ook olympisch kampioen werd op dit onderdeel, vond dat Weertman de race ongelofelijk slim had gespeeld. "Hij heeft de hele race zijn energie gespaard en rustig afgewacht. Hij knalde met name in de laatste 1000 meter. Het tactische plan heeft goed uitgepakt. Dit was zijn race. Dat hij eerste was, was zo duidelijk als wat. Hij tikte het bord als eerste aan."

Marleen Sanderse, wethouder van Sport van de gemeente Gooise Meren is erg trots op Weertman. "Zoiets gebeurt niet vaak. We zullen dan dit moment ook niet zomaar voorbij laten gaan. We zijn nu bezig met de voorbereidingen om hem te huldigen. Ik vond het een spannende finish en een fantastische prestatie."
De felicitaties voor Weertman stroomden meteen binnen. Zo schrijft zijn vriendin en bekende zwemster Ranomi Kromowidjojo: "Goud! Ferry Fast I love you."

Afbeelding