Bewoners hebben al langere tijd bezwaar tegen de uitbreidingsplannen.
Bewoners hebben al langere tijd bezwaar tegen de uitbreidingsplannen. Foto: Jessica de Jong

Beter onderzoek plan Emmaschool

BUSSUM - Er moet beter gekeken worden naar het kabaal dat de Emmaschool straks gaat opleveren voor buurtbewoners aan de Graaf Florislaan. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Pas daarna mag het gebouw verbouwd worden voor de komst van de Emmaschool. Daarmee kan het dus nog wel even duren voordat de school kan verhuizen. Ook veel leerlingen uit Naarden zitten al jaren te wachten op de verhuizing naar de nieuwe locatie.

Als de Emmaschool straks naar de Graaf Florislaan verhuist, gaat dat volgens de Raad van State op veel momenten van de dag geluidsoverlast opleveren voor buurtbewoners. Of die geluidsoverlast aanvaardbaar is, dat is niet duidelijk. De gemeente heeft daar al onderzoeken naar laten doen, maar de Raad van State oordeelt dat dat onderzoek beter kan. Er werd volgens haar onder meer gerekend volgens verkeerde normen.

Half jaar de tijd
De gemeente krijgt een half jaar de tijd om het onderzoek alsnog volgens de juiste normen te doen. De gemeente moet van de Raad van State dus alleen een beter onderzoek doen naar eventuele geluidsoverlast en mag haar gemaakte fouten daarmee verbeteren.

Rest plannen op orde
De Raad van State hoopt daarmee dat de langslepende zaak rondom de verhuizing snel wordt afgerond. De rest van de plannen is wel op orde, was haar oordeel. De andere bezwaren van de buurtbewoners werden door de Raad van State van tafel geveegd. Zo vreesden de bezwaarmakers veel meer verkeers- en parkeeroverlast bij de komst van de Emmaschool naar hun straat. Ook zouden de verbouwplannen het aanzicht van de buurt te veel aantasten. Volgens de Raad van State gebeurt alles echter volgens de regels en vallen de gevolgen wel mee. De gemeente laat desgevraagd weten snel aan de slag te gaan om de knelpunten snel op te lossen. Ze verwacht dat binnen het gestelde halfjaar gerealiseerd te hebben. De Raad van State neemt alles straks nogmaals onder de loep. Mocht naar voren komen dat de schooljeugd nog voor te veel lawaai zorgt voor omwonenden, dan mag de gemeente maatregelen nemen en onder meer muren plaatsen.