De ondernemers steken zelf ook hun handen uit de mouwen.
De ondernemers steken zelf ook hun handen uit de mouwen.

Crowdfunding: Vestinghotel doet beroep op gemeenschap

NAARDEN - De crowdfundingcampagne voor het Vestinghotel is anderhalve dag oud gestart en inmiddels is er al zo'n 10.000 euro opgehaald van de benodigde twee ton. Het zijn, naast de verbouwing, de laatste loodjes voor het ondernemersechtpaar Wachter Muller en Tessa Oosthuizen.

De ondernemers hebben zelf al een behoorlijke investering gedaan in 'hun' droom. Voor de financiering van de inrichting en aankleding van het hotel is nu geld van derden nodig. De crowdfunding is pas laat van start gegaan. De verbouwing startte in maart en het hotel kan als het goed is in oktober haar eerste gasten ontvangen. Volgens Muller heeft dat alles te maken met een inschatting van het benodigde kapitaal. "Je kunt zoiets maar een keer doen en we weten nu precies hoeveel we nodig hebben." Crowdfunding past in ieder geval goed bij hun filosofie dat het Vestinghotel een wezenlijk onderdeel van Naarden moet zijn. Muller heeft wel eens gezegd dat het moet voelen als de huiskamer van Naarden. "Kinderen moeten hier kunnen binnenlopen als ze hun sleutel zijn vergeten."

Onderdeel van Naarden
Ook zien ze voor zichzelf wel een rol weggelegd in het culturele leven van Naarden: een plek waar lokale verenigingen kunnen repeteren en schrijvers lezingen houden. Die (lokale) gastvrijheid moet het Vestinghotel echt uitstralen. Met de eerste reacties en inschrijvingen op de crowdfunding is hij dan ook erg in zijn nopjes. "Buren hebben ook al ingetekend. Dat lokale mensen ons steunen is voor ons echt een teken van vertrouwen." Over een maand, na afloop van de campagne, is bekend hoeveel ze daadwerkelijk hebben weten op te halen.

Leuke extra's
Behalve een rendement op de investering worden ook leuke extraatjes in het vooruitzicht gesteld aan degene die zijn geld in het hotel steekt. "Afhankelijk van het bedrag van investering loopt dat uiteen van korting op een overnachting tot gratis koffie en thee gedurende de looptijd van de lening", laat een enthousiaste Muller nog weten.

Lange voorbereiding
Twee jaar van voorbereiding gingen er aan vooraf voordat in februari de sloophamer in het pand aan de Marktstraat ging. In een eerder stadium was er nog sprake van een opening rond de zomer. "Een kleine vertraging op een groot project", aldus Muller. Die vertraging ligt volgens hem vooral in allerlei voorbereidende werkzaamheden: papierwerk en vergunningen. Meer informatie over de crowdfunding en het hotel op www.vestinghotel.nl.

Muller is in zijn nopjes met de toegezegde lokale steun