Extra geld beschikbaar voor maaien van waterplanten

door Yvette de Vries

NAARDEN - Er is meer geld beschikbaar gekomen voor het aanpakken van de overlast van waterplanten in de randmeren, waar ook het Gooimeer onder valt. Dat laat de Gebiedscoöperatie Randmeren, een samenwerkingsverband van betrokken gemeentes, weten.

In totaal is er 40.000 euro extra beschikbaar. Dat geld wordt gebruikt om nieuwe maai-initiatieven te stimuleren en te ondersteunen. Ook mag dit jaar 400 hectare worden gemaaid in het Gooi- en Eemmeer, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Of dat ook gaat gebeuren is niet zeker. De coöperatie kan zelf uit de beschikbare middelen 450 hectare maaien, maar daar valt ook 300 hectare voor de Veluwerandmeren onder. De extra maai-activiteiten moeten dus komen van inwoners, ondernemers of watersporters. Elk jaar ondervinden watersporters, zwemmers en hengelaars last van de weelderig groeiende waterplanten, het fonteinkruid. Zo kunnen boten vastlopen en dan ontstaan gevaarlijke situaties laat een woordvoerder van Jachthaven Naarden laat weten. Er wordt volgens hen te beperkt gemaaid om iedereen tevreden te stellen. Ze zijn blij met het extra geld maar vinden dat het wel of niet beschikbaar stellen niet afhankelijk moet zijn van initiatieven van watersporters zelf. Het zou sowieso ingezet moeten worden.

Even verderop, aan de andere kant van de Hollandse Brug speelt het probleem minder. Volgens Jeroen den Hartog van Watersport Centrum Muiderberg valt het daar met de overlast wel mee. Er wordt daar dan ook niet gemaaid en dat hoeft wat hem betreft ook niet. Bovendien zou maaien de groei ook verder stimuleren. "Je moet wel weten wat je doet, even er doorheen met een maaiboot is niet de oplossing. Bovendien heb je er een maandje last van en dan sterven de planten vanzelf weer af." De echte ellende zit volgens hem vooral in het Gooimeer.